print-image

De sTr1peD challenge: hoe vaak per dag denk jij aan je diabetes? Waarschijnlijk heb je het nog nooit bijgehouden, want dat zijn nogal wat keren! Maar weten andere mensen zonder diabetes dat ook? Waarschijnlijk niet.

Toen ik nog geen diabetes had en een jongen insuline zag spuiten dacht ik ‘oh, dat moet hij elke keer even voor het eten doen en dat is het’. Ik had geen flauw idee. Toen ik zelf diabetes kreeg, kwam ik erachter dat je eigenlijk de hele dag door met je diabetes bezig bent. Niet alleen eventjes voor je eten. Maar net als ik dat eerst niet wist, weten veel mensen dat nog steeds niet. En daarom is er een campagne opgezet: de @sTr1peD challenge.

De sTr1peD challenge

De sTr1peD challenge is een initiatief van de Zweedse organisatie Pioneers Young om awareness te creëren voor het mentale aspect van diabetes. Gedurende 24 uur lang zet je een streepje op je hand voor elke diabetes gerelateerde gedachte, zorg of keuze. Aan het eind van de dag maak je een foto van je hand en deel je hoe vaak jij aan je diabetes dacht.

Lees ook:  #sTr1peD: zo vaak denk ik per dag aan diabetes

Hoe vaak denk ik aan mijn diabetes?

Net als vorig jaar, doe ik ook dit jaar weer graag mee aan de challenge. Eens kijken hoeveel keer ik op een dag diabetes gerelateerde gedachten heb.

stripe challengeAls ik wakker word, check ik direct mijn bloedsuiker. Ik zit op 6, helemaal prima! Ik maak me klaar en ontbijt met twee boterhammen. Op mijn telefoon zie ik dat ik iets gestegen ben, dus ik bolus voor mijn ontbijt en doe een kleine correctie. Daarna is het tijd om aan het werk te gaan. Als ik tussendoor even naar het toilet ga, zie ik opeens dat mijn pomp lekt. Oh nee!

Ik check mijn bloedsuiker en inderdaad, ik begin flink te stijgen. Snel een nieuwe pomp opplakken. En zo verschijnen de eerste paar streepjes op mijn hand.

Hypo onderweg

Tijdens mijn lunchpauze ga ik even brood halen bij de molen en naar de kringloopwinkel. Terwijl ik in de kringloopwinkel loop, voel ik me onrustig en gehaast. Ik check mijn bloedsuiker en ik zit laag, precies wat ik al verwacht had. Een streepje erbij! Ik heb geen pen bij de hand, dus onthoud ik het voor als ik straks thuis ben.

stripe challengeEenmaal terug thuis ga ik weer verder met werken. Ik begin een beetje hoofdpijn te krijgen. Zou het aan mijn bloedsuiker liggen? Streepje erbij. Nee, het was niet mijn bloedsuiker. Ik zet mijn eerste bakje koffie van de dag en hoop maar dat het over gaat.

‘s Avonds ga ik naar een yoga les. Even lekker een beetje bewegen en ontspannen. Aan het begin van de les begint mijn alarm hard te piepen. Oeps! Even op stil zetten. En straks een streepje erbij zetten. Tijdens een van de poses vliegen mijn gedachten alle kanten op. Ontspannen lukt niet echt. Zou ik misschien hoog zitten? Voel ik me daardoor een beetje naar? Streepje erbij.

Na de les direct even mijn bloedsuiker checken en inderdaad, ik zit een beetje te hoog. Even bolussen en extra hard naar huis fietsen!

Het eindresultaat

De dag zit er bijna op, maar dat betekent niet dat ik al klaar ben met streepjes zetten. Ik ben namelijk helaas niet zo’n goede slaper en meestal word ik ‘s nachts nog wel een keer wakker. En tsja, wat ik dan ook altijd even doe: mijn bloedsuiker checken.

Voor het slapen gaan krijg ik een berichtje op Instagram van een jongen. “Hoeveel streepjes zijn het geworden? Ik ben wel benieuwd.”

stripe challengeOhja, bijna vergeten! Nog even een foto maken van mijn hand met alle streepjes. Ik deel de foto met hem. “Wow, dat zijn er veel!” Hij heeft zelf geen diabetes en had geen idee hoeveel streepjes er zouden zijn aan het eind van de dag. “Is dat ook gemiddeld per dag of was vandaag extreem?”

Nee, helaas was het aardig gemiddeld. Ik heb vandaag niet extra veel aan mijn diabetes gedacht. De eindscore is 36 streepjes geworden, iets minder dan vorig jaar. Gelukkig slaap ik die nacht heerlijk en hoef ik er geen streepje meer bij te zetten.

Doe jij ook mee met de sTr1peD challenge? Ik ben benieuwd hoeveel diabetes-gerelateerde gedachten jij hebt op een dag! Laat je mij weten hoeveel streepjes jij hebt gezet?

Meer lezen?

Profielfoto TalithaTalitha Paauwe (1997) is altijd al bezig met gezonde voeding en sporten. Maar die wortels en appels begonnen te vervelen. En de taartjes en chocolade werden steeds aantrekkelijker. Daarom begon ze met het maken en delen van gezonde recepten die aan de behoefte van een zoetekauw voldoen. Lekker én gezond. In 2015 kreeg ze er een uitdaging bij: diabetes type 1. Nu deelt ze haar ervaring met diabetes en gezond leven op instagram @stayhappy.nl en haar website stayhappy.nl.

Reageer