print-image

Sporten met diabetes. Er zijn al veel blogs over geschreven door mijn mede-bloggers van levenmetdiabetes.nl. Die blogs inspireerden mij om actiever te worden. Toch vond ik sporten met diabetes lange tijd een hele grote opgave. Iedereen met diabetes heeft weleens een flinke hypo gehad na een workout en iedereen met diabetes zal wel eens denken ‘Waarom sport ik nog? Wat een gedoe!’. Ik in ieder geval wel. Voor een lange tijd heb ik niet gesport, omdat ik het zo lastig vond om hypo’s en hypers te voorkomen. Maar zoals we allemaal weten: sporten is ontzettend gezond! Het verbetert je conditie, je lichaam wordt sterker en je mentale gezondheid kan er enorm veel baat bij hebben. Het werd dus hoog tijd voor mij om van de bank af te komen en te gaan sporten. Hoe ik dat heb aangepakt, lees je in deze blog.

Lees ook: Leven met diabetes: mijn 3 goede voornemens

Stap 1: Welke sport vind ik leuk?

Natuurlijk is sporten met diabetes gezond, maar dat is voor mij niet genoeg motivatie om het te gaan doen. Als ik ga hardlopen en dan ook nog eens keihard mijn best moet doen voor mijn bloedsuikers, dan rent mijn motivatie keihard de deur uit. De sport die ik beoefen, moet het dus wel waard zijn. Na het vasthouden van mijn oude hockeystick, een balletje trappen, dansjes doen in de woonkamer en meer, besloot ik voor twee activiteiten te kiezen: YouTube workouts & wandelen.

Stap 2: De eerste workouts

Myrthe, bankhangen, sporten, diabetes, type 1De eerste YouTube workout die ik deed, ging verrassend goed. Ik deed mee met een dansroutine en vond het superleuk. Ik at van tevoren een banaan en ging los! 30 minuten door de woonkamer huppelen en springen. Een uur na de workout kreeg ik toch een dikke vette hypo en werd ik misselijk. Balen, maar de workout was wel leuk!

Wandelen deed ik al vaker, omdat ik het heerlijk vind om lekker buiten te zijn en te genieten van de natuur. Mijn nieuwe doel was om lange afstand wandelingen te doen. Ik trok mijn wandelschoenen aan en daar ging ik! Ik merkte na de eerste wandelingen dat mijn basaal een beetje omlaag kan en dat halverwege een Nakd-reep wegwerken een goed idee is.

Lees ook: In beweging blijven in en om het huis

Stap 3: Bellen met mijn diëtist

Omdat ik me vooral na de intensieve YouTube workout niet lekker voelde, nam ik contact op met mijn diëtist. Ik vroeg haar: “Wat kan ik nou het beste eten voor, tijdens en na een workout?”. We hebben er een half uurtje over gekletst. Wat bleek? Ik heb per 15 minuten die ik sport, 15 gram koolhydraten nodig als brandstof voor mijn lichaam. Nu eet ik voor het sporten nog steeds een banaan en na elke 15 minuten drink ik een paar grote slokken AA-drink ISO-Lemon. Let op: dit heb ik uitvoerig besproken met mijn diëtist en op basis van mijn energiebehoefte, gewicht en bloedsuikers uitgerekend. Ben jij benieuwd wat voor jou goed gaat werken? Dan adviseer ik je jouw diëtist te bellen of mailen!

Sporten met diabetes; het kan gewoon!

Inmiddels doe ik zo’n twee keer per week een leuke YouTube workout. Ik zoek op YouTube naar ‘dance workout’ of ‘beginners workout’ en er komen genoeg leuke opties voorbij. Daarnaast wandel ik veel in het weekend en tijdens de lunchpauze op werk. Zo kom ik aan mijn beweging.

Sport jij ook? Vind jij de combinatie van sporten en diabetes ook lastig? Laat me weten hoe jij ermee omgaat in de comments! Ik ben benieuwd.

Liefs,
Myrthe

Profielfoto Myrthe BarcelonaMeer lezen?

Myrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

2 Reacties

  • Peter kroes schreef:

    Goed bezig! Ik sport 5/6 keer in de week, voornamelijk racefietsen, 15.000 km per jaar… de nadelen (hypos enzo) wegen zeker niet op tegen de voordelen.

  • Fransje Elzakkers schreef:

    Hallo Myrthe voor de corona ging ik met mijn man twee keer in de week naar de sportschool. Doordat er veranderingen zijn in de sportschool kunnen wij niet meer samen gaan met de auto dat is best balen. Nu ga ik op de fiets spuit minder dan aangegeven wordt en neem een dextro voor de les van aquajoggen begint. De eerste les ging het fout ik had het verkeerd ingeschat lang niet gesport wel iedere dag gewandeld . Maar nu op de fiets naar het zwembad de afstand stelt niet zo veel voor in een kwartiertje ben ik er. De badmeester zag dat het niet goed ging en zei dat ik uit het water moest komen . Hij had een stoel klaargezet en in mijn zwemtas heb ik altijd glucose tabletten nadat ik er zes genomen had trok het weer bij gelukkig. Nu neem ik een tablet voor de les en na de les voor ik op de fiets stap ook eén. Nu gaat het hartstikke goed o ja mijn leeftijd is 71 jaar

Reageer