print-image

Diabetes en complicaties. Er is veel over te lezen en vaak word je er niet heel vrolijk van. Maar, wist je dat er ook een aantal positieve gevolgen zijn nadat je de diagnose diabetes hebt gekregen? Na 18 jaar diabetes heb ik al heel wat positieve bijwerkingen van diabetes ervaren. Ik zet ze voor je op een rijtje.

1. Doorzettingsvermogen

Vanaf het moment van je diagnose tot nu, heb je altijd moeten doorzetten. Even een pauze nemen van diabetes gaat namelijk niet. We zijn enorme doorzetters geworden!

2. Op jezelf passen

Mensen met diabetes zijn er ontzettend goed in om op zichzelf passen. Dat moeten we namelijk nog veel meer en bewuster doen dan voor de diagnose. We zorgen zo goed mogelijk voor onszelf. Alhoewel het soms wel frustrerend kan zijn, omdat we, ondanks onze inzet, toch nog hypo’s en hypers hebben. Maar dan komt ons doorzettingsvermogen weer om de hoek kijken!

3. We zijn (bijna altijd) goed in hoofdrekenen

Alhoewel hoofdrekenen mijn valkuil was op de basisschool, ben ik er inmiddels vrij goed in geworden. Al dat koolhydraten tellen en insuline berekenen heeft inmiddels zijn vruchten afgeworpen. En mocht je toch wat meer moeite hebben met hoofdrekenen, dan weet je als geen ander de rekenmachine snel te gebruiken.

Myrthe positieve bijwerkingen diabetes diabuddies4. Diabuddies

Dankzij mijn diagnose heb ik heel veel leuke mensen leren kennen en nieuwe vrienden gemaakt. Mijn diabuddies. Met deze mensen kan ik uren kletsen over diabetes (of juist over hele andere dingen). We begrijpen elkaar zo goed. Lijkt het je ook fijn om een diabuddy te hebben? Op Instagram kun je via de hashtags #levenmetdiabetes #T1D en #diabadass heel veel mensen met diabetes vinden. Ook op Facebook heb je vele groepen waar je terecht kunt.

Lees ook: De diabetescommunity op Facebook

5. We hebben een enorme hoeveelheid wilskracht

Wilskracht is het vermogen om te doen wat je moet doen, ook al heb je er misschien geen zin in. Ik denk dat niemand ‘zin’ heeft in diabetes. Maar we doen het wel. We zijn toppers!

6. We zijn dapper 

Terwijl veel mensen zeggen: ‘Oh moet je elke dag naalden gebruiken? Dat zou ik echt niet kunnen…’, weten wij wel beter. Als je diabetes hebt, moet je wel. En voor veel mensen wordt het ook nog eens de gewoonste zaak van de wereld. Dat maakt ons behoorlijk dapper!

7. We kunnen relatief goed plannen

Vanaf het moment dat je de diagnose diabetes krijgt, moet je meer gaan plannen. Sporten, afspreken met vrienden en werken, het vergt iets meer planning met diabetes. Daardoor leren we goed te plannen!

8. We zijn creatief

Wist je dat je behoorlijk creatief wordt van diabetes? Zo proberen mensen met pompen en sensors als geen ander om de sensor, pomp of infusieset goed te laten plakken met vele stickers en andere creatieve oplossingen. Ook versieren veel mensen hun insulinepomp of bloedsuikermeter met mooie stickers. Daarnaast gaan we creatief te werk in de keuken. Van taarten met weinig koolhydraten tot relatief gezonde pizza’s. Ook het oplossen van hypo’s of hypers vergt soms veel creativiteit.

9. Aangeven van grenzen

Inmiddels ken ik mijn lichaam zo goed, dat ik het steeds weer wat makkelijker vind om mijn grenzen aan te geven. Zo weet ik goed wanneer mijn energie op is en wat mij weer energie geeft. Wie herkent dit?

10. We zijn gewoon TOPPERS

Dag in dag uit regelen we onze diabetes. Het is lang niet altijd makkelijk, leuk is het ook niet. Maar we doen het wel en daarom mogen we ontzettend trots zijn. We zijn stuk voor stuk allemaal TOPPERS.

Lees ook: Deze instagramberichten over diabees moet je zien!

Heb jij ook positieve bijwerkingen ervaren van je diabetes? Deel je ervaringen in de comments!

Liefs,
Myrthe

Profielfoto Myrthe BarcelonaMeer lezen?

Myrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

Reageer