print-image

“Mijn hbA1c moet echt nog een stuk omlaag en mijn Time-in-Range moet echt nog wat strakker. En haal ik die doelen niet? Dan doe ik het niet goed genoeg en kan ik alleen maar balen en teleurgesteld zijn.” Dit zei ik een ruim jaar geleden tegen mijn psycholoog. Ik zat er mentaal helemaal doorheen. Ik was zo intens moe. Want ‘het is nooit goed genoeg en het houdt nooit op’. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte die onwijs veel van je vraagt. Er zijn maar weinig aandoeningen waarbij je elke dag letterlijk jezelf in leven moet houden. Je maakt dagelijks beslissingen over hoeveel insuline jij nodig hebt. Pakt het anders uit dan je verwacht of gehoopt had? Dan kan je daar soms flinke consequenties van ervaren. Heftige hypo’s, koppige hoge bloedsuikers en alle symptomen die daarbij horen. Perfectionisme kan een goede eigenschap zijn, maar wanneer je diabetes type 1 hebt, is het heel waardevol om te leren daarin niet door te slaan.

Mentale dip

Ik heb een periode gehad dat ik onwijs van mezelf kon balen als ik een flinke hypo of hyper had, omdat ik voor mijn gevoel de bloedsuikerachtbaan ‘had kunnen voorkomen’. En eerlijk gezegd, bij elke hypo of hyper dacht ik ‘dit had ik moeten voorkomen’. Op die manier denken, houd je maar even vol. Regelmatig bezoek ik een psycholoog om over mijn leven te praten. Op momenten dat het goed gaat, maar ook als het minder goed gaat. Ik zie het als een soort APK voor mijn mentale gezondheid. Ruim een jaar geleden kwam het onderwerp perfectionisme aan bod.

Eigenlijk had ik me het nooit gerealiseerd, maar oei wat was ik streng voor mezelf! Eigenlijk kon ik het nooit goed doen. Zo voelde het ook wel een beetje. Na het gesprek met de psycholoog heb ik er vaak over nagedacht. Hoe kon ik wat liever voor mezelf zijn? En het soms iets meer loslaten? Hoe kon ik accepteren dat dingen soms niet lopen zoals ik had gehoopt? En dat ik er niet altijd iets aan kan doen!

Omdenken

Het kantelpunt was de scheurkalender van Omdenken die we naast het toilet hadden hangen het afgelopen jaar. Echt waar… Op een dag scheurde ik een pagina van de scheurkalender en ik zag toen de volgende uitspraak staan: “Of het nu goed of slecht uitpakt, we nemen op dat moment altijd het beste besluit.” Lees hem nog maar een keer. Laat hem even bezinken. We nemen altijd het beste besluit. Altijd kies je voor wat jij denkt dat juist is. Zo werkt het ook met diabetes management. Je maakt op een dag tientallen keuzes die je bloedsuiker beïnvloeden. Elke keer kies je voor wat jij denkt dat op dat moment de juiste keuze is. Met andere woorden: je doet je best. En daar gaat het om.

Ik zeg niet dat ineens al mijn problemen opgelost waren na het lezen van deze quote. Maar er vielen wel behoorlijk wat puzzelstukjes op zijn plek. Als mijn perfectionisme nu weer eens de overhand neemt, dan denk ik weer aan die quote. Ik neem altijd het beste besluit. Dat de uitkomst dan niet de gewenste is, dat probeer ik los te laten. Op dat moment moet ik namelijk weer een nieuw besluit nemen: hoe ga ik om met deze uitkomst? En ook dan neem ik zoals altijd weer het beste besluit.

Ervaar jij ook weleens perfectionisme wanneer het op je diabetes management aankomt? Hoe ga jij daarmee om?

Liefs,
Myrthe

Meer lezen?

Profielfoto Myrthe BarcelonaMyrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

Reageer