In de lente van 2017 maakte ik mijn overstap van de prikpen naar de insulinepomp. Dat was een hele omschakeling met een flinke leercurve. Er was mij van tevoren door meerdere mensen al verteld, dat als je eenmaal over bent naar de insulinepomp, je niet meer terug wilt naar de prikpen. En ze hadden gelijk. Nu vier jaar later ben ik nog steeds heel erg blij dat ik de mogelijkheid heb om een insulinepomp te gebruiken. En ik ben nog blijer met de overstap eerder dit jaar naar een nieuwe insulinepomp!
Lees ook: Terugvliegen naar Nederland voor mijn diabetesbenodigdheden
Een nieuwe insulinepomp
Vanuit de basisverzekering wordt een insulinepomp eens per vier jaar vergoed. Daar komt ook nog eens bij dat na vier jaar de garantieperiode van een insulinepomp verloopt. Daarom wordt er in de meeste gevallen een interval van vier jaar voor de vervanging aangehouden; daarna kun je in principe een nieuwe insulinepomp aanvragen via je zorgverlener. Na vier heb ik nu de overstap gemaakt naar een pomp met een hybride closed-loop systeem.
Een pomp met een hybride closed-loop
Er komen steeds meer (hybride) closed-loop systemen op de markt. Het idee van zo’n systeem is dat deze de functie van de alvleesklier ‘geheel zelfstandig’ overneemt. Dat klinkt natuurlijk heel mooi en bijna alsof diabetes type 1 daarmee genezen is. Maar zo werkt het helaas niet. Met een hybride closed-loop is het nog steeds belangrijk om tegen je pomp te vertellen hoeveel koolhydraten je eet en om een heads-up te geven als je bijvoorbeeld wilt gaan sporten. Vervolgens ‘regelt’ de pomp de rest, op basis van sensordata en de pomphistorie van de afgelopen 14 dagen.
Bescherming tegen hypers en hypo’s
Doordat de pomp meer zelf doet, maak je geen gebruik meer van je zelf geprogrammeerde basaal en correctiewaarden. In plaats daarvan bepaalt de insulinepomp dit nu zelf door ‘slim te zijn’. Hierdoor worden er eigenlijk twee elementen van het managen van je bloedglucose ‘makkelijker gemaakt’. Potentiële hypers en hypo’s worden voorkomen of worden afgezwakt. Wanneer op basis van de sensordata blijkt dat je bloedglucose stijgende is, dan wordt de basaal verhoogd en wordt er eventueel automatisch een correctiebolus toegediend om een piek te voorkomen. Heb je iets meer insuline toegediend omdat je koolhydraatratio misschien iets te scherp staat? Dan wordt er op basis van de sensordata de basaal verlaagd of zelfs tijdelijk uitgezet, zodat een hypo voorkomen kan worden. Het belangrijkste voordeel van een insulinepomp met een hybride closed-loop is dat hij met je samenwerkt, in plaats van alleen maar te doen wat je hem vertelt om te doen.
Helaas nog niet voor iedereen
In Nederland, maar ook in andere landen, komt nog niet iedereen in aanmerking voor een sensor (CGM). Zonder deze vergoeding is het vrijwel onmogelijk gebruik te maken van officieel goedgekeurde hybride closed-loop systemen. Tenzij je de sensor zelf betaalt. Een sensor is namelijk essentieel in een hybride closed-loop. Maar toch komt de term ‘loop’ en ‘loopen’ steeds vaker voor in de wereld van diabetes type 1. Zo’n vijf jaar geleden ontstond er binnen de diabetes community een beweging om de software achter diabetesmanagement publiekelijk beschikbaar te maken.
Onder de slogan #WeAreNotWaiting heeft een aantal slimme koppen, onder leiding van onder meer Scott Hanselman, het loopen opgezet. Daardoor is het mogelijk geworden om met bepaalde pompen en sensoren zelf een hybride closed-loop te bouwen. Je breekt daarmee in op het signaal van de pomp en werkt met een zelfgebouwd systeem. Zo’n systeem is medisch officieel niet goedgekeurd en biedt ook geen garantie. Dankzij de grote diabetes community is het inmiddels een goed alternatief en is er veel hulp als je niet in aanmerking komt voor een CGM-vergoeding. Zo kun je toch gebruik maken van een hybride closed-loop!
Lees ook: Kan loopen je bloedsuikerwaardes verbeteren*
De overstap naar de nieuwe insulinepomp
Ik ben nu overgestapt naar een insulinepomp met een hybride closed-loop. En ondanks dat ik van insulinepomp naar insulinepomp ben gegaan, was ook deze stap, net zoals vier jaar geleden, weer een hele omschakeling. Het vraagt een andere manier van diabetesmanagement en het is best een uitdaging om alles wat je vier jaar lang op de automatische piloot deed, aan te moeten passen. Op dit moment zit ik nog in een leercurve en ben ik nog steeds op zoek naar de juiste manier om met mijn nieuwe pomp om te gaan. In een volgend artikel deel ik graag mijn ervaring over de overstap zelf, zal ik vertellen hoe de eerste paar maanden zijn verlopen en hoe ik uiteindelijk mijn draai heb gevonden!
Maak jij ook gebruik van een closed-loop systeem? Laat ons dan weten wat jouw ervaringen zijn.
*Deze blog/vlog bevat informatie over (een) nog-niet geregistreerd product(en) of (een) nog niet-geregistreerde indicatie(s). Roche adviseert nooit het gebruik van producten buiten het beoogde gebruik (“intended use”). Het bespreken van deze informatie geschiedt op initiatief van de blogger en enkel ten behoeve van een wetenschappelijke discussie.”
Over mij
Lauriëtte de Ruiter,kreeg op haar 24ste de diagnose diabetes type 1. Op haar blog schrijft ze over de leuke dingen in het leven, maar ook over een leven met diabetes type 1 en hoe zij daarmee omgaat.
Hoi Lauriette, wat een positief verhaal heb je geschreven over het closed loop systeem. Ik zou het ook graag willen, maar dN heb ik de CGM nodig. Heb jij deze vergoed gekregen? En zo ja, hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Ik hoor graag van je