print-image

Het was zaterdag 20 maart. Een dag met de motivatie om het liefste ‘s ochtends al je training in te plannen en ook al je overige zaterdagse taakjes het liefst vroeg in de middag al af te ronden. Het was een dag waar ik toch wel naar uitkeek. Er is namelijk Koers op tv. Een klassieker die iedere wielerliefhebber kent: Milaan-San Remo.

Wielrennen en dan Milaan-San Remo in het bijzonder

Nu hoor ik jullie denken, wat heeft dit met leven met diabetes te maken? Daar kom ik zo op terug. Eerst nog over Milaan-San Remo. En wielrennen in het algemeen. Een wielerseizoen is traditioneel opgebouwd in 3 periodes. Het voorjaar, de zomer en het najaar. Het voorjaar staat in het teken van de grote klassiekers. De eendagskoersen van naam als: Omloop het nieuwsblad, de ronde van Vlaanderen, Milaan-San Remo, Parijs-Roubaix en de Amstel Gold Race. In de zomer is het tijd voor de grote rondes: de ronde van Italië, Frankrijk en Spanje. En in het najaar is het wereldkampioenschap.

Als voormalig wielrenner en nog steeds liefhebber, probeer ik zoveel mogelijk van de grote wedstrijden op tv mee te pakken. Waar de meeste mensen pas inschakelen tijdens de laatste kilometers van de wedstrijd, kan ik gerust de hele koers kijken. Milaan – San Remo is daar een perfect voorbeeld van. Het is een wedstrijd over bijna 300 kilometer en het wordt eigenlijk pas spannend in de laatste 40 kilometer waar de heuvels in het spel komen tot aan de straten van San Remo toe. Die 260 kilometer daarvoor is het voor het oog “cruisen” en gebeurt er niet zoveel. Het zijn dit soort wedstrijden waar er vaak een kopgroep ontsnapt met renners niet echt van naam. Het zijn de renners van ploegen die zo mooi promotie kunnen pakken voor de sponsoren, doordat ze de hele dag in beeld kunnen rijden.

Team Novo Nordisk

Nu zal ik jullie niet verder meenemen in de tactiek van koersen, want hier kan ik nog wel 10 blogs over vullen. Wat Milaan- San Remo te maken heeft met leven met diabetes, zal ik jullie nu vertellen. Het is namelijk één van de koersen waar team Novo Nordisk aan deelneemt. Sommigen van jullie zullen dit wellicht weten, maar team Novo Nordisk is een Amerikaanse wielerploeg voor mensen met diabetes. Ook is het de ploeg waar ik 10 jaar geleden voor fietste, (toen was het nog Team Type 1.)  En er zaten nu 2 renners van dat diabetes team in de kopgroep. Hierdoor werd er gesproken over de ploeg en hun missie: Mensen met diabetes inspireren en motiveren. De renners van team Novo Nordisk hebben een voorbeeldfunctie. Met de Amerikaanse “Just do it” mentaliteit heeft de ploeg het geschopt tot de pro continentale status. Ze bewijzen dat ondanks de chronische ziekte je toch profsport kan bedrijven. Het is een boodschap die mij motivatie geeft en die ik zelf ook nog altijd probeer na te streven. Ondanks de diabetes, haal alles uit je leven. Leer van de tegenslagen waar je tegenaan loopt en kom hier sterker uit.

De renners van team Novo Nordisk gaven mij die zaterdag extra elan. Het gaf mij energie en motivatie om door te gaan met wat ik doe, en hopelijk kan ik met mijn verhaal en boodschap ook mede diabeten bewegen of inspireren.

Wat geeft jou energie en motivatie? Laat het weten in de reacties.

Over mij

Profielfoto-Olaf-300x300Ik ben Olaf Kerkhof (04-09-1987). Samen met mijn vrouw Renate en onze kinderen Abel en Sep woon ik in Amersfoort. Ik werk op een kinderdagverblijf en in mijn vrije tijd sport ik graag. Hardlopen is mijn passie en de focus ligt op de marathon. Sinds 2001 heb ik diabetes type 1. Ik probeer mijn diabetes zo goed mogelijk te reguleren, maar zorg er wel voor dat ik mijn leven kan leiden zoals ik dat wil. Ik probeer mijn leven niet te laten leiden door mijn diabetes. Op Instagram kun je me vinden via @olaf.kerkhof.

Reageer