print-image

Alweer 2 jaar geleden beleefde ik mijn mooiste hardloopmoment tot nu toe, de Berlijn marathon.  De maanden voorbereiding, de reis naar Berlijn, de stad, en natuurlijk de marathon zelf (die ik overigens liep in een PR met een prima tijd). Dat is waar ik als hardloper warm voor loop. Maar hoe kan je de motivatie blijven houden in deze tijd zonder wedstrijden? Ik vertel het in deze blog.

Berlijn omgetoverd tot marathon stad

Berlijn is zo’n gigantische stad, maar tijdens het marathonweekend lijkt het wel alsof de hele stad in het teken staat van die 42.195km. Alsof de stad is overgenomen door een grote groep hardlopende toeristen. De ene meer als toerist en de andere wat meer als atleet. Maar allemaal met hetzelfde doel: het beste uit zichzelf halen tijdens de marathon.

Restaurants toveren er speciaal hun menukaart voor om. Als er pasta op de kaart staat dan weet je dat je een drukte van jewelste kan verwachten. Als hardloopcrew liepen we mee in een georganiseerde shake out run. Dit is een warming up, meestal de dag voor de marathon. Hier ontmoetten we crews uit de hele wereld, waaronder uit Italië, België, Zwitserland, Mexico, Duitsland en Nederland. Na de race heeft iedereen zijn eigen verhaal. Deze worden gedeeld onder het genot van een heerlijk Duits witbiertje.

Motivatie blijven houdenIk mis die ervaring in deze coronatijd

Terugdenkend aan deze mooie ervaring besef ik pas hoe erg ik het mis. Dit alles lijkt door het coronavirus wel allemaal heel ver weg. Met nog een sprankeling van hoop op het lopen van een nationale marathon ging ik begin zomer van start met de voorbereidingen. Het was namelijk de marathon van Amsterdam die nog geen definitieve no-go had gekregen. De organisatie zou er alles aan doen om de marathon door te laten gaan. Jammer genoeg kon het vanwege de opkomst van de 2e coronagolf toch niet doorgaan. Dat wil je natuurlijk niet horen, maar uiteindelijk een wijs besluit als je kijkt hoe we er nu aan toe zijn.

Lees ook: Goede verzorging tijdens het hardlopen

Motivatie blijven houden door de focus te verleggen

Op het moment dat ik te horen kreeg dat de marathon niet doorging baalde ik ontzettend. Maar al snel wist ik de focus te weerleggen. Ik had al baanwedstrijden gelopen en besloot om me er voor nog een paar in te schrijven. Het was als het ware een verkort baanseizoen wat ik nog kon lopen. Goed voor de snelheid. Het was voor mij een nieuwe prikkel die nodig was om motivatie te houden. Die motivatie zorgt er ook voor dat ik mijn diabetes op een juiste manier manage. Ik let op wat ik eet en zorg voor een goed ritme en de juiste balans in mijn leven.

Motivatie blijven houdenDoor het wegvallen van de grote wedstrijden besloot ik ook om mijn focus op het sporten wat te verdelen. Wat ploeggenoten weten het fietsen en hardlopen prima te combineren en ook hielp het elke dag kijken van de Tour de France bij het weer aanwakkeren van de wielerkoorts. Het begon weer te kriebelen. Ik vond een mooie deal op marktplaats, kocht een racefiets en reed al snel mijn eerste ritjes.

Wat is het toch fijn om bezig te zijn met sport. Voor mij is het zo vanzelfsprekend. Ik kan mij geen leven zonder sport voorstellen.

Lees ook: In beweging blijven in en om het huis

Hoe blijf jij motivatie houden om te sporten? Laat het me weten in de reacties.

 

gegaan? Laat het weten in de reacties.

Over mij

Profielfoto-Olaf-300x300Ik ben Olaf Kerkhof (04-09-1987). Samen met mijn vrouw Renate en onze kinderen Abel en Sep woon ik in Amersfoort. Ik werk op een kinderdagverblijf en in mijn vrije tijd sport ik graag. Hardlopen is mijn passie en de focus ligt op de marathon. Sinds 2001 heb ik diabetes type 1. Ik probeer mijn diabetes zo goed mogelijk te reguleren, maar zorg er wel voor dat ik mijn leven kan leiden zoals ik dat wil. Ik probeer mijn leven niet te laten leiden door mijn diabetes. Op Instagram kun je me vinden via @olaf.kerkhof.

Reageer