print-image

In deze blog wil ik jullie weer wat meegeven over mindfulness. Eerder schreef ik al hoe ik mindfulness toepas in mijn dagelijkse leven en dat ik hier vaker wat over wil delen.

Lees ook: mindfulness

Stress

Mindfulness en diabetesTijdens periodes van stress merk ik dat mijn diabetes moeilijk onder controle te houden is. Bij stress komen veel stresshormonen vrij en hierdoor kan het zijn dat je lichaam minder goed insuline opneemt. Tijdens een periode van veel stress merk ik zelf dan ook dat ik veel hoge waarden heb. Voor iedereen is dit natuurlijk anders, maar stress is sowieso voor niemand gezond. Het is daarom belangrijk om stress zoveel mogelijk te verminderen of, nog beter, te voorkomen. Tijdens een periode van veel stress probeer ik daarom ook veel mindfulness toe te passen.

Schrijven en mediteren

Wat voor mij heel goed werkt is schrijven. Schrijven over wat mij dwars zit en over wat mij stress bezorgt. Gewoon even alles van me af schrijven. Ik deel dit dan vaak in een blog of op social media. Natuurlijk hoeft dit niet! Je kan het ook voor jezelf houden, bijvoorbeeld in een dagboekje. Naast het schrijven werkt meditatie ook heel goed voor mij. Ook dit is natuurlijk voor iedereen anders. Sommigen zullen het heel fijn vinden en anderen zullen het verschrikkelijk vinden. Onthoud wel dat je op allerlei manieren kunt mediteren. Voor de een is een echte (geleide)meditatie fijn maar voor de ander kan een meditatie al bestaan uit het luisteren naar rustige muziek (of geluiden) en daarbij gewoon even liggen op bed of de bank.

Positief denken

Ook positief blijven denken is belangrijk. Hoe moeilijk dat soms ook is! Probeer in oplossingen te denken. Heb je bijvoorbeeld een extreme hyper, probeer je hier dan niet te veel zorgen over te maken, maar bedenk hoe je het op gaat lossen. Zoals met extra insuline spuiten, een nieuw infuusset en veel water drinken. En doe vervolgens iets waar je blij van wordt. Maak een wandeling, luister naar muziek, lees een boek of zet een podcast op. Zo kom je die hyper veel beter door dan als je er ook nog over gaat stressen.

Praat erover

Wat ook altijd heel goed werkt, is erover praten met iemand die je vertrouwt. Vertel wat je dwars zit. Het kan al zo opluchten om je zorgen met iemand te delen. Ken je geen mensen met diabetes in je omgeving en zou je wel graag met een andere diabeet willen praten? Kijk dan eens op social media! Praat mee onder een post of stuur iemand een keer een privé bericht. Wie weet klikt het en kunnen jullie samen hele fijne gesprekken hebben.

Mindfulness is niet de oplossing voor al je problemen. De reden dat ik wat meer wil delen over mindfulness leven is, omdat het mij heel erg helpt om mezelf (mentaal) goed te voelen.

Hoe ga jij om met periodes van stress? Gebruik jij dan ook mindfulness oefeningen? Laat het weten in de reacties.

Meer lezen?

Devlin Klaauwer (1997) kreeg ruim 13 jaar geleden de diagnose diabetes type 1. Haar leven stond op dat moment op zijn kop. Nu 13 jaar later heeft ze leren leven met diabetes en haalt ze alles uit het leven wat erin zit! Ze blogt en vlogt over haar leven met diabetes en deelt elke dag wat op haar Instagram @thelifeofadiabetic.

Reageer