print-image

Als je ook maar een klein beetje in de diabeteswereld zit, heb je het woord vast weleens voorbij zien komen: loopen. Je spreekt het op z’n engels uit: loepen. Een hot item! En dat is ook niet zo gek. Het kan je namelijk helpen om betere bloedsuikerwaardes te krijgen met minder pieken en dalen. Het helpt je om ‘in range’ te blijven. Als je eenmaal begint, wil je niet meer terug. Maar wat is het nu precies?

Wat is loopen?

Met een loop verbind je je sensor en insulinepomp aan elkaar met behulp van software. De software zorgt ervoor dat je sensor en pomp met elkaar kunnen ‘praten’ en dat er zo kan worden ingespeeld op je huidige en toekomstige bloedsuikerwaarde. Het gaat hierbij om een sensor die continu je bloedsuiker meet, een CGM. Een flash sensor werkt dus niet.

Zit je te hoog? Dan communiceert je sensor dit naar je pomp en wordt automatisch je basaal omhoog gezet. Zit je te laag? Dan wordt je basaal tijdelijk uitgeschakeld of verlaagd. Ik vind dat ideaal!

Wat is het voordeel van loopen?

Vraag je aan een looper wat het grootste voordeel is, dan hoor je bijna altijd: de nachten! Goede nachtrust is een probleem onder veel mensen met type 1 diabetes; wakker worden met hypo’s, extra moe door hypers of eindeloze alarmen. Loopen kan je daarbij enorm helpen. Terwijl jij slaapt, neemt loop om de 5 minuten beslissingen. Dat kan je zelf nooit de hele nacht doen! Elke 5 minuten beslist de software dus opnieuw of je basaal goed staat, omhoog moet of omlaag, om een bloedsuikerwaarde te krijgen die binnen de lijntjes blijft.

Hoewel loopen in het begin veel aandacht van je vraagt, geeft het daarna veel rust. De opzet kost veel werk en je instellingen moeten goed staan, maar daarna neemt het veel werk uit handen. Je blijft natuurlijk gewoon bolussen voor je eten, maar veel van de correcties neemt loop over.

Kan ik ook loopen?

Momenteel bestaan er maar enkele pompen waarmee je kunt loopen. Gelukkig worden er steeds meer ontwikkeld en is het voor de meeste ontwikkelaars een van de belangrijkste onderwerpen. Goed nieuws dus. Maar helaas zijn we er dan nog niet. Je komt namelijk niet zomaar in aanmerking voor zo’n duur systeem. In Nederland er er nog geen sensor (CGM) vergoeding voor iedereen, terwijl de sensor een essentieel onderdeel is in de loop.

Dan maar wachten?

Dan maar wachten? In veel gevallen wel. Maar er zijn ook mensen die niet konden wachten. Zij ontwikkelden zelf een loop systeem onder het mom #wearenotwaiting. Het is een Do-It-Yourself loop, die dan ook niet officieel medisch is goedgekeurd. Slimme diabeten ontwikkelden software en delen die met de rest van de wereld, zodat je zelf je loop kunt bouwen. Superfijn natuurlijk, maar het is nog geen makkelijk klusje. Daarnaast kan het maar met bepaalde pompen en sensoren, door een specifieke beveiliging van sommige pompen. Je ‘breekt’ namelijk een soort van in op het signaal van je pomp.

Mijn ervaring met loopen

Tijdens het Roche Media & Bloggers event vorig jaar zag ik het al gebeuren: iemand die vanaf zijn smartwatch kon bolussen en een loop systeem had. Ik stuiterde van enthousiasme, wat een droom! Ik wilde ook niet meer wachten en ben aan de slag gegaan met het maken van mijn eigen loop.

Lees ook: Insulinjunk op zoek naar antwoorden in Berlijn

Het instellen en bouwen heeft me aardig wat kopzorgen geleverd, maar na een paar avonden knutselen en praten met andere loopers is het me gelukt. Ik loop!

Ik het begin moest ik er heel erg aan wennen. Ik wilde al snel ingrijpen en zelf corrigeren en extra bolussen, ook al adviseerde loop dat niet te doen. En meestal zorgden mijn eigen extra handelingen alleen maar voor rollercoasters.

Na een paar dagen snapte ik hoe het systeem werkte en kon ik beter op de techniek vertrouwen. MIjn nachten zijn nu ongekend rustig, ik heb nog nooit zulke strakke lijnen in de nacht gehad. Geweldig!

Lees ook: Vertrouw jij op je gevoel?

En hoewel het heel veel helpt, is het ook geen magie. Je moet nog steeds zelf je koolhydraten blijven tellen en goed blijven nadenken. Maar het helpt wel een handje. Of misschien niet een handje, maar een grote hand.

De ideale situatie is het natuurlijk niet. Want als er iets mis gaat, ben ik zelf de pineut. Ik moet alles zelf oplossen, omdat ik het zelf geknutseld heb. Dus het liefst heb ik natuurlijk een officieel loop systeem, of misschien zelfs een kunstmatige alvleesklier.

We houden hoop op nieuwe ontwikkelingen in de toekomst!

Ben jij ook begonnen met loopen of wil je ermee gaan beginnen? Deel jouw ervaringen met ons in de reacties!

Meer lezen?

Profielfoto TalithaTalitha Paauwe (1997) is altijd al bezig met gezonde voeding en sporten. Maar die wortels en appels begonnen te vervelen. En de taartjes en chocolade werden steeds aantrekkelijker. Daarom begon ze met het maken en delen van gezonde recepten die aan de behoefte van een zoetekauw voldoen. Lekker én gezond. In 2015 kreeg ze er een uitdaging bij: diabetes type 1. Nu deelt ze haar ervaring met diabetes en gezond leven op instagram @stayhappy.nl en haar website stayhappy.nl.

Reageer