print-image

Goede voornemens. De één begint ermee op 1 januari, de ander midden in de zomer en weer een ander doet er helemaal niet aan. Ieder z’n eigen ding. Nu 2020 alweer een tijdje onderweg is, vond ik het toch een mooi moment om stil te staan bij mijn goede voornemens wat betreft mijn leven met diabetes. Aangezien mijn gezondheid een belangrijke rol speelt in mijn dagelijks leven vanwege diabetes type 1, hebben alle goede voornemens daar ook mee te maken. Lees verder en ontdek mijn drie goede voornemens!

Lees ook: Diabetes en ziek zijn

1. Diabetes en eten: bewuster kiezen 

De invloed van voeding op mijn bloedsuiker is enorm. Zo heeft het jaren geduurd, voordat ik wist hoe ik moest bolussen voor rijst. Ook is mijn bloedsuiker beter onder controle als ik meer groenten eet en zorgt zuivel ervoor dat ik de hele dag meer insuline nodig heb. Maar vergeet niet: dit is per persoon verschillend!

Soms onderschat ik het effect van voeding op mijn bloedsuiker nog wel eens. Daarom mijn goede voornemen: bewuster eten. Met bewuster eten, bedoel ik niet dat ik moet afvallen of moet gaan diëten. Als ik superveel zin heb in een lekkere vette pizza, waarvoor moeilijk te bolussen is, dan eet ik die pizza toch wel. Wel wil ik proberen meer bewust te zijn van het eten dat ik in mijn lichaam stop, om te kijken welk effect het heeft op het managen van mijn bloedsuiker. Ronnie van ronniesdosis.nl blogt regelmatig over het effect van voedsel en beweging op zijn bloedsuiker. Zijn blogs en Instagram posts hebben me aan het denken gezet. Zijn blog is zeker een aanrader als je dit een interessant onderwerp vindt!

2. ‘Nee’ is ook een antwoord 

Leven met diabetes - glucosesensorIk schreeuwde altijd de volgende quote van de daken: “Live your dreams!” Ik geloof oprecht dat je alles kunt bereiken als je je voor 150% inzet en het echt heel graag wilt. Voorheen dacht ik dat het betekende dat ik ook zo veel mogelijk ‘ja’ moest zeggen als er kansen of andere leuke dingen op mijn pad kwamen. Dit jaar wil ik proberen om ook wat vaker ‘nee’ te zeggen. Heb ik geen tijd of simpelweg geen zin? Dan is ‘nee’ ook een antwoord.

In 2019 ben ik er al een beetje mee begonnen. Waar ik voorheen snel ‘ja!’ zei tegen vrienden of familie, zei ik nu iets vaker ‘nee’. Het geeft me iets meer rust in mijn hoofd en rust helpt mij om beter op mezelf te passen. En dat zorgt weer voor stabielere bloedsuikers. Win, win en nog eens win!

Lees ook: De 5 grappigste diabetes memes: dit zijn ze!

3. Meer naar buiten 

Ik zweer erbij, maar toch doe ik het niet genoeg: lekker wandelen in de natuur! Diabetes en bewegen is een erg goede combinatie. Mijn goede voornemen is dan ook om meer de tijd te nemen om te genieten van de buitenlucht. Lekker een avondje wandelen na het avondeten (de afwas laat wel op zich wachten) of een flinke zondagmiddagwandeling in het bos: heerlijk! Wandelen heeft een enorm positief effect op mijn humeur. Na een wandeling voel ik me weer fris en fruitig én het zorgt bij mij voor fijne stabiele bloedsuikers.

Leven met diabetes: wat zijn jouw voornemens? 

Ik krijg gelijk weer zin om naar buiten te gaan. Voordat ik mijn sneakers aantrek, heb ik nog een vraag voor jou! Heb jij een goed voornemen? Zo ja, deel hem in de comments. Ik ben benieuwd! Ik ga lekker aan de wandel met een leuke podcast in mijn oren. Doei!

Meer lezen?

Profielfoto Myrthe BarcelonaMyrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

Reageer