print-image

Bij een leven met diabetes is het tellen van koolhydraten onderdeel van de routine. Waar er bij ‘gezonde mensen’ door het lichaam automatisch insuline aangemaakt wordt, moeten mensen met diabetes dit zelf toedienen. Daarom is het van belang om koolhydraten te tellen, om vervolgens de juiste hoeveelheid insuline toe te kunnen dienen. Van een paar snoepjes, tot een volledige avondmaaltijd. Koolhydraten tellen, of inschatten, is helaas niet iets wat zomaar overgeslagen kan worden. Daarom ben ik een fan van eenpansgerechten!

Lees ook: Mijn favoriete koolhydraatarme ontbijt

En dat is nogal wat…

Soms heb ik het gevoel dat het nadenken en alles uit moeten rekenen mij meer tijd kost dan het bereiden van de maaltijd zelf. De ‘normale routine’ met koolhydraten tellen bestaat eigenlijk uit het afwegen van wat je gaat eten, het maken van een rekensommetje op basis van de voedingswaarden en dan vervolgens dat allemaal nog een keer bij elkaar optellen. Prima te doen als je een boterham met hagelslag eet. Maar iets vervelender om te doen als je voor meerdere personen een avondmaaltijd aan het bereiden bent met meer dan vijf ingrediënten.

Een eenpansgerecht, wat is dat?

Voor mensen met een interesse in koken en een liefde voor efficiëntie, zijn eenpansgerechten niet onbekend. Maar, voordat ik meer vertel over de hoe en de wat, is het belangrijk om dezelfde definitie van een eenpansgerecht te hebben. In theorie is het namelijk: ‘Een volledige maaltijd die in één pan bereid en opgediend wordt.’ Mijn definitie van een eenpansgerecht is echter iets anders; voor mij gaat het erom dat het in één pan opgediend kan worden, om zo het tellen van koolhydraten wat eenvoudiger te maken.

Waarom ik zo’n fan ben van eenpansgerechten

Heel simpel: het is vaak verdomd makkelijk, eenvoudig op te schalen, snel en het maakt het tellen van koolhydraten een stuk makkelijker. En… het is super efficiënt als je hier een goede werkwijze in hebt gevonden voor jezelf! Ik doe bijna niet meer anders.

Lees ook: Low carb bloemkool quinoa rösti rondjes

Het werkt als volgt:

  • Lauriette_koolhydraten eenpansgerechtenWeeg ‘de pan’, waarin je uiteindelijk je maaltijd gaat opdienen.
  • Begin met koken zoals je altijd doet, en weeg alle ingrediënten en tel de koolhydraten.
  • Zodra alle ingrediënten in één pan zijn samengevoegd, gebruiken we onderstaande formule, waardoor het vooral een stuk makkelijker is om koolhydraten te tellen, en om de hoeveelheid koolhydraten van gerechten in te schatten.

De formule

Totaalgewicht (pan + maaltijd) – Gewicht van de pan = Gewicht van de maaltijd
Totale hoeveelheid koolhydraten / Gewicht van de maaltijd = Hoeveelheid koolhydraten per 100 gram

Voor een pan met rijst en groenten, kan dat er als volgt uit zien:

2695 – 1327 = 1368
203,5 / 1368 = 15 gram koolhydraten per 100 gram

Het maakt het allemaal iets makkelijker

Dankzij deze formule is het makkelijker om de hoeveelheid koolhydraten uit te rekenen, maar kan ik ook veel gerichter eten. Als ik niet zoveel honger heb dan eet ik bijvoorbeeld 150 gram, terwijl ik op een andere avond misschien wel 300 gram eet. Als mijn bordje leeg is en ik daarna nog trek heb, dan is het makkelijk om nog 50 gram extra op te scheppen. Zoals ook in dit voorbeeld te zien is, kook ik vaak voor 4-5 personen. Ik schep op waar ik trek in heb, en de rest doe ik in bakjes of zakjes en vries ik in. Zo kan ik dus ook heel gericht 200 gram in een bakje doen en daar vervolgens op vermelden dat er 30 gram koolhydraten in zit.

Lauriette_koolhydraten eenpansgerechtenVoor mij is het echt een uitkomst! Het heeft even geduurd voordat ik er handig in werd, maar nu is het bereiden van eenpansgerechten een soort tweede natuur geworden. Hierdoor ervaar ik veel minder stress tijdens het koken. Waar dat bij een ‘normale maaltijd’ met meerdere pannen, voor mij soms nog best wel stressvol en minder accuraat kan zijn, als we het over het tellen van koolhydraten hebben.

Heb jij een bepaalde werkwijze of methode voor het tellen van koolhydraten?

Over mij

Lauriëtte de RuiterLauriëtte de Ruiter werd op haar 24ste gediagnosticeerd met diabetes type 1. Op haar blog wishflower.nl schrijft ze over de leuke dingen in het leven, maar ook over een leven met diabetes en hoe zij daarmee omgaat.

Reageer