print-image

Omslag kinderboek De diabetes van DaanDaan is moe en voelt zich niet fit. ‘Mag ik wat drinken?’ vraagt hij.

‘Alweer? Je hebt net limonade gehad,’ zegt zijn moeder.

‘Ja, maar ik heb zo’n dorst,’ zegt Daan.

 

(citaat uit het kinderboek ‘De diabetes van Daan – als je elke dag moet opletten’)

 

‘De diabetes van Daan’ is geschreven voor kinderen op de basisschool, om voor te lezen of zelf te lezen. Aan het boek is meegewerkt door een kinderarts en een kinderdiabetesverpleegkundige.

 

Als bij Daan diabetes type 1 wordt ontdekt moeten hijzelf, zijn ouders en zusje en ook zijn juf hiermee om leren gaan. Ze leren wat diabetes is, ze oefenen met glucose meten en insuline spuiten en ze leren sommen maken met koolhydraten. Dat lukt steeds beter en Daan merkt dat hij toch alles kan doen wat hij wil. Al zou hij liever geen diabetes willen hebben. Hij vertelt ook in de klas wat hij heeft en laat zien hoe hij zijn bloedglucose meet. Achterin het boek staat informatie voor ouders/verzorgers over diabetes en de behandeling. Ook is een overzicht opgenomen van websites voor kinderen, ouders en leerkrachten.

“Aan de buitenkant zie je het niet, maar het houdt je wel de hele dag bezig”

Schrijfster kinderboek De diabetes van DaanIk vind dat je kinderen serieus moet nemen en goed moet uitleggen wat een ziekte of ingreep inhoudt. Zo werd ik schrijver van de medische kinderboekenserie De Ziekenboeg, waarin allerlei ingrepen en behandelingen aan bod komen. Steeds staat de belevingswereld van het kind centraal en wordt aan de inhoud meegewerkt door medische deskundigen. Dat vind ik erg belangrijk, misschien ook wel omdat mijn eigen vader dokter was. Ook werkte ik jarenlang als communicatieadviseur en als hoofd voorlichting van een ziekenhuis. Toen de serie na tien boeken werd uitgebreid met De Ziekenboeg Extra over chronische ziekten vond ik diabetes meteen een heel goed onderwerp. Omdat een goede vriendin van mij diabetes type 1 heeft, wist ik al dat diabetes een onzichtbare, maar ingrijpende ziekte is: aan de buitenkant zie je het niet, maar het houdt je wel de hele dag bezig.

Hoe kan ik het boek bestellen?

De Ziekenboeg-serie bestaat uit zestien boeken. De onderwerpen variëren van buisjes plaatsen, een hersenschudding, allergie of een gebroken been tot een blindedarmoperatie, epilepsie, astma en ADHD. Voor elk boek werkte ik samen met illustrator Helen van Vliet. De serie wordt uitgegeven door Uitgeverij De Vier Windstreken en heeft ook een eigen website: op www.ziekenboeg.com kun je alle titels bekijken en bestellen (€ 9,95). De boeken zijn ook te koop via de boekhandel en internet.

 

www.christinekliphuis.nl

 

© Christine Kliphuis

Reageer