print-image

Vijf jaar geleden zag ik op mijn studentenvereniging een jongen een insulinepen in zijn buik zetten. Ik dacht dat hij wel geboren zou zijn met diabetes 1 en dat hij even moest spuiten wanneer hij iets wilde eten. Toen had ik nog geen idee. Een jaar later wist ik wel beter. Het is een fulltime ziekte, waar je de hele dag mee bezig bent. Bij alles wat je doet, moet je nadenken. Over hypo’s en hypers kan ik inmiddels uitgebreid meepraten. Maar de meerderheid van Nederland heeft geen idee wat diabetes inhoudt. De meeste mensen weten überhaupt het verschil niet tussen diabetes type 1 en type 2. “Oh, is dat de erge variant?”

Kassa uitzending sensor vergoeding

Het is daarom extra belangrijk dat de media hier aandacht aan besteedt. Toen Kassa mij vroeg of ze een online artikel over mijn leven met diabetes mochten maken, zei ik natuurlijk volmondig ‘ja’! Hoe meer awareness, hoe beter.

Lees ook: Hoe ga je om met diabetes vooroordelen?

Mijn leven met diabetes

Tijdens de opname belichtte ik zowel de ups en downs van diabetes type 1. Naar mede-diabeten draag ik namelijk graag positiviteit over. Je hoeft het niet te verstoppen, je hoeft je er niet voor te schamen. Wees niet boos op je diabetes. Aan de andere kant wil ik de rest van de wereld laten zien wat diabetes inhoudt en dat het meer is dan een spuit in je been of een prik in je vinger. Veel meer dan dat zelfs. Of dat is gelukt? Beoordeel zelf maar. Bekijk hieronder het fragment.

Glucosesensor vergoeding

Kassa uitzending sensor vergoedingHet online artikel was een verdieping op de tv-uitzending een paar dagen later. Want daar zou het gaan over glucosesensor vergoeding. Een hot-topic onder ons en nu gelukkig dus ook bij de rest van Nederland. En wie kunnen daar beter over vertellen dan Loes Heijmans-Beek en Orietta Koster van team sensorvergoeding? Daarnaast waren Myrthe en ik aanwezig bij de uitzending, want wij moeten ook zélf onze sensors betalen.

Zo’n opname bijwonen in een studio is al een ervaring op zich. Het lijkt in het echt veel kleiner dan op tv en er liep tussendoor iemand rond om alles voor het publiek aan elkaar te praten. Dit zie je natuurlijk niet terug in de uitzending. Aan het eind van de aflevering kwam het onderwerp glucosesensor vergoeding aan bod. En daar pakten we even onze ‘moment of fame’, nu we eindelijk de aandacht hadden. Daar was ik al de hele uitzending op aan het wachten.

De tv-uitzending

Kassa uitzending sensor vergoedingOrietta pakte het moment goed aan om eens uit te leggen wat er gedaan moet worden en waarom we wachten op de Tweede Kamer. “Minister Bruins heeft het erbij laten zitten.” Ook een internist lichtte de noodzaak van glucosesensor vergoeding toe. ”Wij gunnen iedereen met diabetes type 1 en type 2 die minimaal vier keer per dag insuline spuit, een sensor. Daarnaast vertelde Myrthe over haar oplossing om dan zelf maar iets te gaan verzinnen, omdat de vergoeding uitblijft. Bekijk hier de aflevering.

Lees ook: Moet je met diabetes niet gewoon elke dag hetzelfde eten?

Het is fijn dat BNNVara Kassa aandacht besteedt aan diabetes en aan sensorvergoeding. Ik hoop dat de Tweede Kamer ook nog meewerkt en het belang ervan in gaat zien.

Meer lezen?

Profielfoto TalithaTalitha Paauwe (1997) is altijd al bezig met gezonde voeding en sporten. Maar die wortels en appels begonnen te vervelen. En de taartjes en chocolade werden steeds aantrekkelijker. Daarom begon ze met het maken en delen van gezonde recepten die aan de behoefte van een zoetekauw voldoen. Lekker én gezond. In 2015 kreeg ze er een uitdaging bij: diabetes type 1. Nu deelt ze haar ervaring met diabetes en gezond leven op instagram @stayhappy.nl en haar website stayhappy.nl.

Reageer