print-image

Insulinjunk ATTD 2019In Berlijn vond van 20 tot en met 23 februari ‘The International Conference on Advanced Technologies & Treatment for Diabetes’ (korter: ATTD) plaats. Op uitnodiging en kosten van Roche mochten Annelot en ik (Sebastiaan) dit jaar mee naar dit congres.

Vanaf het verzamelmoment op Schiphol was het gelijk al erg gezellig. Zoals met een eerder reisje (EASD 2018) merk je dat er met iedereen gelijk een klik is. Annelot wist als niet-diabeet prima mee te komen, en er voor te zorgen dat we het niet alleen maar over T1D hadden. Na een korte vlucht naar Berlijn en een soepele transfer naar het hotel was het tijd om samen te dineren. Ik denk dat het restaurant nét genoeg cola light op voorraad had. Na een lekkere gnocchi met geitenkaas, pesto en honing zijn we terug gewandeld naar het hotel.

De toekomst van data integratie

Annelot en ik zijn de eerste ochtend even gaan zwemmen, wat erg luxe was. Na het lekkere ontbijt stond er een bus te wachten om ons naar de locatie van het Media & Bloggers event te brengen. Daar hebben we een hele dag doorgebracht. Er vond een update plaats die voortborduurde op de thema’s die centraal stonden bij het EASD. Het ging weer over het integreren van data en over hoe in de toekomst alle technologie ons kan helpen bij het managen van diabetes. Helaas is het huidige systeem nog niet helemaal klaar voor de snelle veranderingen. Elke 73 dagen(!) verdubbelt de hoeveelheid data die er verzameld wordt binnen de gezondheidszorg.

ATTD 2019In gesprek met de experts

Na de praatjes en de lunch hebben we sessies gehad waarbij we met medewerkers van Roche en mySugr in gesprek konden. Zij rouleerden van tafel naar tafel om met ons over verschillende onderwerpen te praten. Zo heb ik met een van de IT-guys gepraat over het integreren van een betere voedingsmiddelendatabase. Ook kregen we een hands-on demonstratie van de ‘patch pomp’ van Accu-Chek die onderweg is: de Accu-Chek Solo. De middag vol praten en serieuze onderwerpen werd afgesloten met een soort escape-room spel met iPads en puzzels. Mijn groepje won uiteindelijk! Het was al met al een interessante dag waarbij je wel het idee kreeg dat er goed geluisterd wordt naar patiënten hun input. Dat was tof om te zien. Ook werd er veel over ‘loopen’ gepraat. De #wearenotwaiting beweging is ook in beeld bij pompontwikkelaars, en kan hopelijk een inspiratiebron zijn voor toekomstige ontwikkelingen.

Een bezoek aan de ATTD

Op de tweede dag, het bezoek aan de ATTD zelf, hebben we eerst nog even een stukje van de stad gezien. Na lekker gewandeld te hebben was het tijd om rondjes op de beurs te lopen. Er waren interessante wetenschappelijke posters. Ook waren er stands van bedrijven die proberen door middel van de camera in je telefoon, je bord met eten te berekenen. Best tof! Na alle stands gezien te hebben was de conclusie redelijk snel te trekken: er wordt hard gewerkt aan integratie van sensorgegevens in samenwerking met pompen (hybrid/closed loop systemen).

ATTD 2019

Toch was het een beetje van een koude kermis thuiskomen. Want hoe fancy en goed werkend alle ontwikkelingen nu dan ook zijn, in aanmerking voor vergoeding kom ik voorlopig toch niet. Vandaar dat ik met gepast enthousiasme erover schrijf. Bij alles dacht ik, ja mooi, maar… Het is hopen dat start-ups en jongere tech-bedrijven misschien de markt open kunnen breken waardoor prijzen zakken. Of de overheid moet in gaan zien dat een sensor voor betere kwaliteit van leven en behandeling zorgt. Toekomstmuziek.

Meer lezen?

Sebastiaan, 23 jaar en afgestudeerd diëtist. Al ruim 2,5 jaar werkzaam als barista en momenteel in traject om leidinggevende worden in een specialty coffee bar & lunchzaak. Heeft sinds 2017 samen met zijn vriendin Annelot een site over leven met diabetes en alles wat daarbij komt kijken. Sebastiaan deelt zijn dagelijkse leven op Instagram als @Insulinjunk.

Een reactie

Reageer