print-image

Je doet dagelijks je stinkende best om je bloedsuikers in range te houden. Dat gaat soms best aardig, maar op sommige dagen leeft je bloedsuiker in een pretpark: de ene achtbaan na de andere achtbaan, van hyper naar hypo. Ondanks dat het moeilijk is, blijf je je best doen om je lichaam zo gezond mogelijk te houden.

Pas op! Hyper!

Talitha_hypo: vervelend of schadelijkWant je internist heeft het goed in je oren geknoopt toen je diabetes kreeg: hoge bloedsuikers zijn slecht voor je bloedvaten en zenuwen. Daardoor heb je op lange termijn meer kans op complicaties. Je kent ze wel: schade aan je ogen, diabetesvoeten, hart- en nierproblemen en ga nog maar even door. Waarschijnlijk wil je het liever niet eens weten. Maar dát hoge bloedsuikers op lange termijn schadelijk zijn, dat weet iedereen met diabetes.

En hypo’s dan?

Maar hoe zit het met hypo’s? Ze zijn vooral heel vervelend op het moment zelf en kunnen gevaarlijk zijn als je je bewustzijn verliest. Toch had ik altijd liever een hypo dan een hyper, als ik zou mogen kiezen. Van een hypo ben je meestal sneller af en het is wel vervelend, maar minder schadelijk op lange termijn. Toch?

Niet dus. Ook hypo’s kunnen op lange termijn schadelijk zijn, iets wat mij niet werd verteld toen ik de diagnose kreeg. Ik heb een aantal keer vrijwillig meegedaan aan onderzoek naar diabetes en tijdens een van die onderzoeken was er een extra student bij die meekeek. Zij vertelde me dat zij binnenkort onderzoek ging doen naar het effect van hypo’s op lange termijn. Ik was gelijk geïnteresseerd. Want ja, hoe zit dat eigenlijk?

Hypo’s op lange termijn

Er zijnveel minder onderzoeken beschikbaar over de lange termijn effecten van hypo’s dan van hypers. Tijdens het Europese diabetescongres EASD gaf Prof. Brian Frier een college ‘Recurrent hypoglycemia in diabetes: the long term complications’. Hij legde uit hoe de hersenen van gezonde mensen beschermd worden bij een lagere bloedsuiker. De alarmbellen gaan rinkelen en beschermingsmechanismen worden ingeschakeld. Met diabetes gaan deze beschermingsmechanismen en alarmbellen pas later werken, en na 5 jaar diabetes zelfs nog later.

Lees ook: Photodiary – EASD media en bloggers event 2019

Brian Frier gaf aan dat er opnieuw naar hypo’s gekeken moet worden, omdat het onderbelicht is dat het ook lange termijn effecten heeft. De impact van een flinke hypo is vergelijkbaar met een hoge bloedsuiker. Als je ‘s nachts een hypo krijgt waarvan je niet direct wakker wordt, ontstaan er allerlei schadelijke stoffen in je bloed die dezelfde effecten geven als bij hypers: je bloed wordt stroperiger en je hebt meer kans op stolsels in je bloed. De groeihormonen die door je lichaam jagen bij een hypo, kunnen urenlang effect hebben.

Het onderzoek van de student die ik sprak is nog niet afgerond, maar zodra ik resultaten heb, deel ik ze met je.

Hoog of laag?

Mijn zicht op hypo’s is nu toch een beetje veranderd. Als ik een hoge bloedsuiker heb, kan ik niet wachten tot hij daalt en spuit ik vaak te veel omdat het zo langzaam gaat. Met daarmee de grote kans dat ik daarna in een hypo beland, maar dat nam ik dan maar voor lief. Want een hoge bloedsuiker is veel erger, dacht ik. Niet dus! Dan toch maar proberen geduldig te wachten toen mijn bloedsuiker eindelijk daalt.

Lees ook: Wat te doen bij een hypo? Mijn 5 favoriete hypo treats

Wist jij dat hypo’s op lange termijn ook schade kunnen aanrichten? Of had je er net als ik nog nooit van gehoord?

Meer lezen?

Profielfoto TalithaTalitha Paauwe (1997) is altijd al bezig met gezonde voeding en sporten. Maar die wortels en appels begonnen te vervelen. En de taartjes en chocolade werden steeds aantrekkelijker. Daarom begon ze met het maken en delen van gezonde recepten die aan de behoefte van een zoetekauw voldoen. Lekker én gezond. In 2015 kreeg ze er een uitdaging bij: diabetes type 1. Nu deelt ze haar ervaring met diabetes en gezond leven op instagram @stayhappy.nl en haar website stayhappy.nl.

Reageer