print-image

Beste diabetes,

Van harte gefeliciteerd met je achttiende diabetesverjaardag! Eindelijk ben je volwassen. Een mijlpaal! Al achttien jaar lang heb je mijn leven een stuk avontuurlijker, maar ook ingewikkelder gemaakt. Dankzij jou ken ik mijn fantastische diabuddies en mag ik spreken voor zorgprofessionals over mijn leven samen met jou. Maar je zorgde er ook meerdere keren voor dat ik erg ziek in het ziekenhuis belandde met ketoacidose, heb je me heel wat nachten wakker gehouden door hypo’s en hypers en kost je me elke dag toch behoorlijk wat energie.

Lees ook: Een jaar reizen met diabetes #1

Van puber naar volwassene 

Nu je achttien jaar bent, is het tijd om eens te praten over de toekomst. Je bent tenslotte volwassen. Laten we ten eerste afspreken dat je niet meer zo vaak voor hypo’s en hypers zorgt. Dat scheelt mij al heel wat tijd en energie. Bovendien beloof ik een stuk aardiger tegen je te zijn als jij mijn bloedsuiker tussen de 4 en 10 mmol/l houdt.

Verder wil ik je vragen of we samen wat vaker pizza kunnen eten, zonder een bloedsuikerachtbaan. Dat geldt overigens ook voor patat en rijst. Ik houd ontzettend van lekker eten, maar tijdens jouw puberteit zorgden pizza, patat en rijst toch vaak voor hoge bloedsuikers. Ik beloof regelmatig mijn bloedsuiker te controleren na het eten, als jij ervoor zorgt dat ze mooi tussen de lijntjes blijven.

Ook lijkt het me een goede afspraak als je mij ‘s nachts lekker door laat slapen met stabiele bloedsuikers. Zo voelen we ons de volgende ochtend allebei beter en hebben we geen last van een diabetes-kater. Een win-winsituatie!

Lees ook: Ongemakkelijke situaties met diabetes

Diabetesverjaardag: mijn cadeautje aan jou 

Ik besef me dat ik nu heel veel van je vraag, terwijl het jouw verjaardag is! Daarom heb ik een cadeautje voor je. Zoals je misschien wel doorhad, gaat het iets beter met ons sinds een aantal weken. Dat komt doordat ik een nieuwe pomp uitkoos en altijd de sensor gebruik. Met deze hulpmiddelen kan ik veel beter voor je zorgen. Ik zit namelijk een stuk beter in mijn vel, mijn nieuwe insulinepomp maakt het voor mij iets makkelijker om met je om te gaan en dankzij mijn sensor begrijp ik jou een stuk beter.

Als ik mijn best doe om zo goed mogelijk voor jou te zorgen, beloof je dan zo lief mogelijk voor mij te zijn? We moeten het namelijk nog heel wat jaren met elkaar doen. Al hoop ik dat ik ooit afscheid van je mag nemen. Nu je volwassen bent, moet je echt een keer het huis uit. Toch?

De komende jaren maken we er samen weer een feestje van. Op naar de negentiende diabetesverjaardag. Ik ben trots op ons en wens je een jaar vol gezondheid en goede bloedsuikers toe.

Liefs,

Myrthe

Meer lezen?

Profielfoto Myrthe BarcelonaMyrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

Reageer