print-image

Nog maar een paar dagen en dan is het kerst! De mooiste tijd van het jaar als je het mij vraagt. De gezelligheid, het lekkere eten, de lampjes in de kerstboom… Genieten vind ik dat! Dit jaar ziet kerst er natuurlijk wel anders uit door corona. Balen, maar het is niet anders. Ter compensatie heb ik halverwege november alvast de kerstboom in huis gehaald. Wat is hij mooi geworden, al zeg ik het zelf.

Kerst met diabetes_ herkenbare momentenAlhoewel kerst er dit jaar anders uit zal zien, is er één ding dat helaas nog steeds niet veranderd is: ik heb diabetes type 1. En diabetes type 1 en kerst, dat zorgt voor smeuïge verhalen en herkenbare momenten.

Lees ook: dilemma op dinsdag: pepernoten of gourmetten zonder hypo’s en hypers?

Familieleden die zich wel erg veel zorgen maken om jouw diabetes

We zien dit jaar waarschijnlijk minder familie tijdens kerst, maar dit moment herken je vast van een vorige kerst met diabetes. Er is altijd wel een oom, tante, neef of nicht die zich enorm zorgen lijkt te maken om jouw gezondheid. Belangrijk om te onthouden: ze hebben natuurlijk altijd goede intenties. Maar goed, de bezorgde vragen dragen vaak niet bij aan de gezellige kerstsfeer. Opmerkingen als: “Maar mag jij dit allemaal wel eten?” “Moet je nu niet gaan spuiten?” of “Red je het nog een beetje?” gaan bij mij het ene oor in en het andere oor uit. Ik geef een snel antwoord, maak me er niet te druk om en begin over een ander onderwerp.

De strijd tegen de koolhydraten

Deze is voor de een herkenbaarder dan de ander. Het is maar net wat voor voeding je eet. Maar velen van ons zullen genieten van heerlijke koolhydraatrijke maaltijden tijdens kerst. Het begint met de kerstbrunch, vervolgens de borrel en uiteindelijk natuurlijk het kerstdiner. Mijn bloedsuiker tussen de lijntjes houden tijdens de kerstdagen is best ingewikkeld. Je hebt het natuurlijk zelf in de hand: je kan er ook voor kiezen om lekkere koolhydraatarme gerechten te maken.

Lees ook: Feestelijke hapjes voor een borrel, verjaardag of high tea

Herkenbare momenten kerst_bloedsuiker tussen de lijntjes houdenIk kies er zelf wel voor om van de koolhydraatrijke maaltijden te genieten. En die uitschieters die mijn sensor aangeeft, daar maak ik mij niet al te druk om. Het belangrijkste doel: fijne dagen hebben. Uitschieters in mijn bloedsuiker waar ik misselijk van word, dragen daar natuurlijk niet aan bij. Maar het lijntje van mijn sensor is wel iets minder strak deze dagen.

Ik wens jou en je familie hele fijne feestdagen toe. Geniet ervan, wees lief voor jezelf en voor elkaar en maak er een feestje van!

Liefs,
Myrthe

Herken jij je in de verhalen van Myrthe? Deel dan jouw ervaringen met ons!

Meer lezen?

Profielfoto Myrthe Barcelona Myrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

Reageer