print-image

Een goede voorbereiding is het halve werk

Bastiaan bezoekt graag festivals. Hij bereidt zich altijd goed voor, zodat hij optimaal kan genieten van de dag. Hij draagt een sensor die hem de hele dag door kan alarmeren als er een hypo of hyper op de loer ligt. Zo kan hij zonder zorgen naar de muziek luisteren en dansen.

Ook een festival op de planning? Bekijk onze tips!

“Juist op een festival is het extra belangrijk dat je alles goed in de gaten houdt, zodat je optimaal kunt genieten”

Bastiaan

“De zomer in Amsterdam staat voor mij in het teken van lekker borrelen op het terras, zwemmen in de Amstel, zonnen in het park maar bovenal de vele festivals die jaarlijks georganiseerd worden. Er gaat niets boven een zaterdag op een festivalterrein, lekker dansen in de zon samen met je vrienden terwijl je geniet van een paar biertjes. Kon ik op dat soort dagen mijn diabetes maar even pauzeren, dat zou zo fijn zijn. Helaas gaat dat niet en is het juist op een festival extra belangrijk dat je alles goed in de gaten houdt, zodat je optimaal kan genieten.

Goed voorbereid op pad

“Eigenlijk begint dat al nog voordat het festival is begonnen met het bij elkaar rapen van alles wat je op zo’n dag nodig hebt. Naast m’n telefoon, oordoppen en portemonnee neem ik ook mijn insulinepen, prikset (bloedglucosemeter e.d.), naaldjes en Dextro mee. Zelf vind ik het erg vervelend om alles los in mijn zakken te hebben, omdat de kans dan groter is dat je het kwijtraakt. Tegenwoordig is de ‘fanny pack’ (heuptasje – red.) weer helemaal hip, dus daar maak ik gretig gebruik van om al mijn diabetesspullen in mee te nemen. Dat is niet alleen makkelijk voor het vervoer, maar ook bij de toegangscontrole. Zo kan je alles in een keer bij elkaar laten zien.”

the seafood bar festival leven met diabetes amsterdam
leven met diabetes festival vrouw

“Standaard heb ik ook een kaartje bij me waarop staat dat ik medische spullen bij me heb en dat ik deze mee naar binnen moet nemen. Zelf heb ik pas één keer meegemaakt dat ik een pakje Dextro niet mee mocht nemen van de bewaker. Hij gaf aan dat ik eten op het terrein kon kopen. Hij leek zich niet bewust van de ernst van de situatie en begreep niet dat je direct suiker moet hebben als je een hypo hebt. Je gaat dan natuurlijk niet nog eens 15 minuten in de rij staan wachten op een hamburger… Nadat de EHBO erbij gehaald werd, mocht ik het pakje gelukkig alsnog meenemen.”

Dragen van een sensor

“Na binnenkomst gooi ik mijn fanny pack meteen in een kluisje. Ik hoef namelijk niet alles continu bij de hand te hebben. Ik draag een sensor die mij de hele dag door kan alarmeren als ik hoog of laag dreig te gaan en daar kan ik tijdig op reageren. Afhankelijk van mijn waarden neem ik Dextro of drink ik een colaatje. Niet alleen goed voor de lage bloedglucosespiegel, maar ook verstandig tussen de biertjes door!”

leven met diabetes festival alcohol
5 tips voor jou!

Festivals en diabetes

Minder insuline

Op een festival ben je continu in beweging, waardoor je insuline beter werkt. Je kan dan sneller in een hypo komen. Spuit daarom minder insuline voor een maaltijd dan je normaal zou doen.

Leg uit dat je suiker nodig hebt

Als je een hypo krijgt, lijkt het voor andere mensen soms alsof je ‘gewoon’ dronken bent. Zorg er daarom voor dat iemand waarmee je op het festival bent, weet dat je diabetes hebt en leg uit dat je suiker nodig hebt bij een hypo.

Was je handen

Door het tappen kan er bier zitten op de glazen of plastic bekers waaruit je drinkt. Omdat vieze handen invloed hebben op de bloedsuikermeting is het dus verstandig om vóór de meting je handen te wassen.

Insuline uit de zon

Houd je insuline uit de zon, zodat deze zijn werking niet verliest.

Geniet

Geniet van het festival en maak je niet te druk om je diabetes! Morgen komt alles weer goed.

10 Reacties

  • Eva schreef:

    Ik heb, met dm1, ook wel paar keer softdrugs gebruikt op festivals. Voor niemand gezond, maar zo veel jongeren die dat best willen proberen.. en ik ook dus met mijn diabetes. Eigenlijk ging dat heel goed. Het was écht super grappig om te doen en diabetes bleef okay.

  • Jeanne nabuurs schreef:

    Hartstikke fijn als je een sensor hebt. Maar wat als je 18 bent en het zelf moet betalen?!!!! Dan wordt het anders. Dit wordt gewoon niet vergoed door het ziekenfonds….?

    • Linda schreef:

      Hoi Jeanne,

      Helaas is dat in Nederland nog steeds het geval. Of je moet vallen onder een van de CGM vergoedingscriteria. We hopen natuurlijk dat de vergoeding voor FGM en CGM binnenkort voor meer mensen van toepassing is.

      ~ Linda

  • Kim schreef:

    Beste Bastiaan,

    Welke sensor heb je die alarmen geeft bij een hypo of hyper?

    Groetjes Kim

  • Angela schreef:

    Dat was het?! Dat waren de tips? Ik wou dat ik een sensor had maar helaas is dat te duur. (Ondanks de hoogste Menzis verzekering) Laatst naar Hello Festival in Emmen geweest. Meerdere keren gecontroleerd, gegeten zonder te spuiten(bolussen) (patat, broodje beenham) en constant in de gaten houden hoe ik me voelde waarbij ik diverse keren Dextro at.

    • Linda schreef:

      Hoi Angela,

      We geven onder het artikel 5 tips, maar natuurlijk zijn er nog zoveel meer dingen te bedenken waar je rekening mee kunt houden tijdens een festival. Dus als je nog aanvullende tips hebt, dan kun je ze hier altijd neerzetten.

      ~ Linda

  • Melissa schreef:

    Ik vroeg mij af waar je een kaartje kunt krijgen dat je medische spullen nodig bent?

  • Ronald schreef:

    Ik heb ook een sensor en word gewoon vergoed door het ziekenfonds maar iknhad laatst bij emporium ook nergens last van werd niet gefouilleerd mocht rechtstreeks door lopen na de ehbo en weet je wat ze zeiden als je moet spuiten kom na ons mag je achter de schermen doen

Reageer