print-image

De feestdagen zitten er weer op. Allereerst wil ik jullie een heel gelukkig en gezond nieuw jaar wensen! Ik heb enorm genoten van de kerstdagen en oudjaarsavond ondanks dat ze anders waren dan normaal. In deze blog kijk ik terug op mijn kerstdagen en oudjaarsavond.

Feestdagen en diabetes

Ik vind de feestdagen en mijn diabetes altijd een lastige combinatie. Al het lekkere eten, drankjes en een heel ander ritme. Ondanks dat mijn suikers zich vaak niet goed gedragen, geniet ik er elk jaar ontzettend van! Ik ben al erg dankbaar dat ik het mag en kan vieren en dan ook nog eens samen met mijn dierbaren. Al was dat laatste voor iedereen dit jaar anders.

Lees ook: Herkenbare momenten tijdens kerst met diabetes

Andere feestdagen

Kerstontbijt met vriendVoor de meesten zal gelden dat deze feestdagen anders verliepen dan normaal. Minder familie en vrienden om je heen. Of misschien helemaal zonder visite. Mijn vriend en ik hebben kerstavond samen gevierd. We hebben samen gefonduud, film gekeken en de cadeautjes uitgepakt die we voor elkaar gekocht hadden. Op eerste kerstdag kwamen de ouders en de broer van mijn vriend. Ik heb gekookt en samen hebben we genoten van het eten en een drankje. Tweede kerstdag kwamen mijn ouders en oma langs. We hadden deze dag eten besteld. Ook van deze dag hebben we weer genoten. En dan oudjaarsdag. We wilden langs mijn ouders gaan, maar besloten toch samen thuis te blijven voor alle veiligheid. We keken samen naar de Top 2000, aten lekkere hapjes en telden samen af naar 2021. Ondanks alles waren het dus hele gezellige feestdagen!

Glucosewaarden

glucosewaarden tijdens kerstdinerMisschien zijn jullie nu wel benieuwd hoe het is gegaan met mijn glucosewaarden. Dit was mijn eerste kerst met een CGM-systeem. Kerstavond stopte de sensor ermee dus toen was het gelijk tijd om voor het eerst alleen een nieuwe sensor te zetten. Gelukkig ging dat in een keer goed! Kerstavond ging het best lekker met mijn waarden. Tijdens het fonduen hebben we voornamelijk stukjes vlees gegeten en vlees bevat niet enorm veel koolhydraten. Ik gaf van tevoren een kleine hoeveelheid insuline en telde de stukjes stokbrood die ik at en gaf hier dan ook weer wat insuline voor. De avond en nacht verliepen prima met waarden rond de tien.

Ook eerste kerstdag verliep eigenlijk goed. Voordat we aan tafel gingen, hadden we wat hapjes op tafel staan, maar omdat ik best druk was met koken, heb ik niet heel veel gesnaaid. We aten als diner beenham met aardappelkroketjes en groenten uit de airfryer. Een heel lekker kerstdiner, maar gelukkig wel met koolhydraten die goed te berekenen zijn. Ook na het drinken van een gin-tonic ging deze avond prima!

Tweede kerstdag eindigde iets lastiger. Overdag ging het goed; ook met de hapjes op tafel. Maar we hadden chinees eten besteld en dat vind ik altijd een beetje lastig. Het is gokken hoeveel koolhydraten je eet en op de een of andere manier zit ik een paar uur na het eten altijd te hoog. Zo ook deze avond. In de nacht kreeg ik meerdere alarmen vanwege een hoge suiker van rond de twintig.

Genoten

Al met al heb ik enorm genoten van deze feestdagen! Ik heb mijn zussen, hun vrienden en mijn neefje en nichtje wel gemist deze feestdagen, maar gelukkig zie ik hen op andere dagen vaak genoeg.

Lees ook: Goede voornemens?

Hoe waren jullie feestdagen? En hebben jullie misschien tips voor mooie glucosewaarden na het eten van chinees?

Meer lezen?

Devlin Klaauwer is 22 jaar jong en kreeg ruim 13 jaar geleden de diagnose diabetes type 1. Haar leven stond op dat moment op zijn kop. Nu 13 jaar later heeft ze leren leven met diabetes en haalt ze alles uit het leven wat erin zit! Ze blogt en vlogt over haar leven met diabetes en deelt elke dag wat op haar Instagram @thelifeofadiabetic.

Reageer