Hardlopen is een sport die je het hele jaar door prima kan beoefenen. Je hoeft niet per se lang weg te zijn om een kwalitatief goede training af te kunnen werken. Dit zorgt ervoor dat je een trainingsloop goed kan inplannen op een moment wanneer dat jou het beste uit komt. Ik neem je mee in mijn favoriete trainingen.
Favoriete training voor elk jaargetijde
In het voorjaar is wat later op de ochtend een fijne tijd om te lopen. Dan schijnt er vaak een heerlijk voorjaarszonnetje en kan je genieten van een strakblauwe en droge lucht. In de zomer wordt het steeds warmer. Dan kan je bij voorkeur in alle vroegte of later op de avond gaan, wanneer het al wat is afgekoeld. In het najaar ga ik ook graag vroeg de deur uit. Prachtig als er bijvoorbeeld wat mist hangt over de velden of het bos dat vol met leven is. Er zijn ook verschillende soorten ondergronden waar ik op train. De weg, de baan en het bos. Al deze ondergronden ondersteunen weer een specifieke manier van trainen, die ik strategisch inzet. Maar wat is nu mijn favoriete training van het jaar uit al deze opties en keuzes? Dat is toch wel met stip de herfsttraining in het bos.
Mijn herfsttrainingen
Minimaal eens per week werk ik een training af in het bos. Vaak kies ik landgoed Den Treek uit voor mijn trainingsrondjes. Na een zomer de focus te hebben gelegd op snelheidstraining op de baan is het heerlijk om in het najaar de intensiteit ietwat omlaag te brengen en te bouwen aan een basis voor het nieuwe jaar. De trainingen zijn bloktrainingen van wat langere intervallen. Van 5 tot 20 minuten en alles daar tussenin. Ik loop de intervallen altijd op hartslag. Hierbij probeer ik mijn omslagpunt te benaderen in de intervallen. Het omslagpunt kan berekend worden door middel van een drempel of VO2max test bij bijvoorbeeld een sportmedisch centrum. Het fijne hieraan is dat je zowel de verbranding van koolhydraten als vet aanspreekt. Het is een tempo waarvoor je moet werken maar je kan het redelijk lang volhouden. Bijkomend voordeel van in het bos trainen is dat de ondergrond heerlijk dempend werkt. Zo is de belasting op de spieren en pezen een stuk minder hard dan in vergelijking met eenzelfde training op de weg.
Waarom is de herfst favoriet?
Waarom vind ik deze trainingen nou juist in de herfst zo mooi? Ik denk dat iedereen die deze periode het bos in is geweest voor een wandelingetje, fietstocht of een hardlooptraining dit kan beamen. Wat is het prachtig! Zoveel mooie en verschillende kleuren, geel, groen, rood en bruin. Van donker naar licht. Daar kan ik echt van genieten. Zelfs tijdens de intervallen! Ik probeer vroeg te gaan. De temperatuur is aangenaam, een graadje of 10 à 12. Bijkomend voordeel van het bos: daar voelt het altijd wat warmer aan en de wind is er wat minder dan bijvoorbeeld in de polder. Het is deze periode vaak erg druk in het bos, daarom ga ik ook vroeg. Dan kom je alleen de fanatiekelingen tegen. Vaak kom ik ook nog een paar herten tegen. Prachtig zo in de natuur!
Lees ook: Motivatie blijven houden door de focus te verleggen
Voorbereiden en nagenieten
Voor de training eet ik altijd. Dit is vaak wel minder dan dat ik op een werkdag doe. Vroeg in de ochtend eet ik 2 boterhammen met pindakaas en drink ik een kopje thee. Mijn nuchtere bloedsuikerwaarde is eigenlijk altijd keurig binnen mijn doelwaarde. Dus met het oog op de training vlak daarna spuit ik geen insuline. De training vangt deze langzaam werkende koolhydraten op. Na de training is het dan heerlijk om uitgebreid te lunchen. In de middag kan je dan lekker op de bank nagenieten van de training of je favoriete sportwedstrijd kijken. In mijn geval is dat wielrennen, veldrijden of voetbal.
Lees ook: In beweging blijven in en om het huis
Wat is jouw favoriete (sport) seizoen van het jaar? Laat het weten in de reacties.
Over mij
Ik ben Olaf Kerkhof (04-09-1987). Samen met mijn vrouw Renate en onze kinderen Abel en Sep woon ik in Amersfoort. Ik werk op een kinderdagverblijf en in mijn vrije tijd sport ik graag. Hardlopen is mijn passie en de focus ligt op de marathon. Sinds 2001 heb ik diabetes type 1. Ik probeer mijn diabetes zo goed mogelijk te reguleren, maar zorg er wel voor dat ik mijn leven kan leiden zoals ik dat wil. Ik probeer mijn leven niet te laten leiden door mijn diabetes. Op Instagram kun je me vinden via @olaf.kerkhof.