print-image

Facebook voorspelt diabetesNog steeds lopen duizenden Nederlanders rond met diabetes, zonder dat ze dit zelf weten. Klachten zijn in het begin vaak onduidelijk, maar op de lange termijn kan het uitblijven van een diagnose tot ernstige gezondheidsklachten leiden. Gelukkig kunnen veel aandoeningen steeds sneller worden gedetecteerd door nieuwe digitale zorgmiddelen. Gewoon vanuit huis bijvoorbeeld.

Zo kunnen minuscule apparaatjes worden toegevoegd aan een capsule, die de patiënt inslikt. Vervolgens zal het apparaatje op allerlei plekken in het lichaam tests uitvoeren en ziektes in een vroeg stadium detecteren. Overigens zal ook het behandeltraject nog effectiever verlopen. Mensen met diabetes spuiten nu nog insuline, maar over een aantal jaar zullen slimme apparaatjes de insuline vanuit het lichaam zelf injecteren. Maar er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Het diagnosticeren van aandoeningen kan ook op andere manieren plaatsvinden,  zo bleek recentelijk uit Amerikaans onderzoek. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van je posts op de sociale media.

 

Diabetes voorspellen

Miljarden mensen delen hun gevoelens en ervaringen op bijvoorbeeld Instagram en Facebook. En dat is waardevolle data voor bedrijven die gerichte advertenties willen aanbieden. Maar uit onderzoek van Penn Medicine en Stony Brook University blijkt dat gebruikers ook zelf heel veel baat hebben bij het posten van content. Verschillende aandoeningen, zoals depressies, psychoses en diabetes, kunnen worden voorspeld aan de hand van Facebook posts. De onderzoekers vroegen toestemming aan 1000 patiënten om het medische dossier te relateren aan de Facebook posts die ze plaatsten.

Bijna 1 miljoen status updates werden geanalyseerd. Uit de resultaten bleek dat het gebruik van bepaalde woorden in de posts gerelateerd konden worden aan een aandoening. Volgens de onderzoekers betekent het bijvoorbeeld niet dat iemand diabetes heeft op basis van het gebruik van bepaalde woorden. Wel is het een hele belangrijke voorspellingsfactor. Zo blijkt dat de kans op diabetes 15 keer zo groot is bij mensen die het vaakst religieuze taal gebruiken in hun Facebook posts in vergelijking met mensen die deze taal het minst hanteren. Het gaat bijvoorbeeld om woorden als ‘God’ of ‘bidden’.

 

Verdienmodel sociale media

Maar wat zijn de gevolgen van dergelijke voorspellingsanalyses? Is het erg als Facebook eerder weet of je een mogelijke aandoening hebt? Ze kunnen deze informatie bijvoorbeeld tegen betaling aanbieden aan de gebruikers zelf of verkopen het door aan zorgaanbieders of adverteerders. Ik zie het vooral als een groot voordeel wanneer ik door Facebook wordt gewezen op een mogelijke aandoening, zoals diabetes.

Alles heeft z’n prijs. We kunnen gebruikmaken van ‘gratis’ apps, zolang we maar persoonlijke gegevens afstaan. En als Facebook op basis van mijn posts erachter komt dat ik ziek ben, dan weet ik het tenminste. Daarmee kan ik ernstige gezondheidsproblemen in een later stadium voorkomen. Maar er is toch een klein probleem: ik ben niet iemand die veel post. Ik deel mijn gevoelens en levenservaringen niet met allerlei ‘vrienden’ en volgers op sociale media. Facebook-timide zullen we maar zeggen. Maar dat is wellicht hetgeen waar sociale media op zullen inzetten.

“Je wilt dat wij voorspellingen doen over je gezondheid? Geen probleem, maar dan moet je wel beginnen met posten!”. Daarmee weet je binnen een mum van tijd of je last hebt van depressies, psychoses of diabetes. En daarmee houden de bedrijven hun eigen apps populair. Maar ja, ik kan mezelf er ook toe zetten om eens een uitgebreide controle uit te voeren bij de huisarts, psycholoog of het ziekenhuis. Of ik doe niks en sta zelf voor de consequenties in. God, dat scheelt me kilometers aan status updates en andere posts!

Meer lezen?

Sebas Eikholt

Sebas is 32 jaar oud. Hij is werkzaam als redacteur bij het gezondheidsplatform Patientempowerment.nl. Hij schrijft regelmatig blogs op het gebied van e-health. Bijvoorbeeld over nieuwe innovatieve toepassingen voor de diagnose of behandeling van diabetes.

Reageer