print-image

Wat, een, jaar. Ik kan er niks anders van maken. In deze blog een terugblik op mijn leven met diabetes in 2020, maar ik weet eigenlijk niet waar ik moet beginnen. Natuurlijk speelde corona bij iedereen een hoofdrol dit jaar. Covid-19 had ook invloed op mijn leven met diabetes, terwijl ik gelukkig (nog) niet besmet ben geweest. Afkloppen! Maar naast corona was dit ook mijn eerste volledige jaar met FGM. Het aantal vingerprikjes is dit jaar heel wat minder dan vorige jaren, gelukkig! Daarnaast was dit het jaar van de virtuele doktersafspraken en het hba1c testen via de post.

Reizen

leven met diabetes_reizenIn januari en februari heb ik gelukkig nog een paar mooie plekken mogen bezoeken. Zo was ik met diabuddies in Barcelona en Madrid. Een weekendje weg zijn met anderen die ook diabetes type 1 hebben is enorm bijzonder. Een heel weekend hielpen we elkaar met koolhydraten tellen, de hypo’s en de hypers. Zo fijn! Daarnaast zijn mijn vriend en ik nog op vakantie geweest naar Egypte. We genoten onwijs van de blauwe zee en lucht en het warme zonnetje. Ik weet nog goed dat we tegen elkaar zeiden: “Dit gaan we volgend jaar weer doen in de winter. Perfect om even op te laden!” Toen hadden we natuurlijk nog geen idee dat de wereld er een maand later heel anders uit zou zien.

Corona

leven met diabetes_corona_relaxIn maart veranderde alles. Corona. Ik was net twee maanden als zzp’er aan het werk en alle klussen die ik had lopen, werden afgezegd. Wat een stress! Dit had natuurlijk gevolgen voor mijn glucosewaarden. In maart en april ben ik behalve wandelingen in de natuur (zonder mensen in de buurt), niet buiten de deur geweest. Ik was erg bang voor corona en wat het zou doen met mijn lichaam en diabetes type 1. In de maanden die volgenden werd ik iets relaxter. Natuurlijk houd ik me nog steeds aan de regels en doe ik mijn best om geen corona te krijgen en te verspreiden, maar ik durf weer naar de supermarkt!

In juni kon ik aan de slag bij mijn huidige werkgever. Achteraf heeft het zo moeten zijn. Ik ben helemaal op mijn plek bij mijn huidige werk!

Lees ook: Dit zei ik tegen mijn baas over mijn diabetes

FGM

leven met diabetes_fgmIn 2019 werd bekend dat FGM eindelijk vergoed zou worden! 2020 was dus het eerste jaar dat ik 24/7 gebruik kon maken van een sensor. Het heeft me een stuk meer rust en vrijheid gegeven. Alleen al het inzicht in wat mijn glucosewaarden ’s nachts doen is zo waardevol. Ik hoop (en met mij heel veel anderen) dat 2021 het jaar wordt waarin CGM vergoed gaat worden. Een sensor en een insulinepump die met elkaar kunnen communiceren, dat is mijn droom!

Virtuele doktersafspraken

Dit jaar heb ik mijn internist en diabetesverpleegkundige bijna alle keren telefonisch of virtueel gesproken. Ik moest er flink aan wennen, maar vind het nu juist superfijn! Geen reistijd, geen verspilde tijd in de wachtkamer en toch mijn internist en dvk kunnen spreken. Virtuele afspraken vond ik hierbij toch iets fijner; dan kijk je elkaar nog een beetje aan! Daarnaast moest ik dit jaar een buisje bloed opsturen via de post om mijn hba1c te testen. Ook een nieuwe ervaring, maar superfijn dat het zo kon!

Lees ook: Zo ging mijn telefonische afspraak met mijn arts vanwege corona

Als ik terugblik op 2020, zie ik een jaar met corona met bijbehorende stress en angst, maar ook met veel nieuwe en mooie ervaringen.

Hoe was 2020 voor jou? Laat het weten in de reacties.

Liefs,
Myrthe

Meer lezen?

Profielfoto Myrthe BarcelonaMyrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

Reageer