print-image

In mijn vorige blog vertelde ik over mijn plannen om voor meer dan een jaar de wereld over te reizen als digital nomad. Een digital nomad mét diabetes.

Inmiddels is het een maand geleden dat ik in het vliegtuig stapte, op weg naar mijn eerste bestemming. Maar dat ging niet zonder een hele grote voorbereiding. Want hoe doe je dat eigenlijk, meer dan een jaar reizen met diabetes?

Lees ook: Reizen met diabetes #1

Reizen met diabetes: de voorbereidingen 

Ik heb veel opties overwogen en meerdere plannen gehad die uiteindelijk onmogelijk bleken. Voldoen FRIO-zakjes om de insuline te koelen? Bestaan er koeltassen voor medicijnen? Moet ik van een pomp overgaan op spuiten? Kan ik een voorraad insuline bij iemand in Azië in de koelkast leggen? Of moet ik halverwege terug naar Nederland?

De ideale oplossing heb ik uiteindelijk niet gevonden, maar hopelijk houd ik het vol op de manier waarop ik het nu doe. Ik blijf een insulinepomp gebruiken en neem de insuline die ik nodig heb mee uit Nederland.

Insuline koelen 

Hetgeen waar ik mijn hoofd het meest over gebroken heb, is het koel houden van de insuline. Ik vind het niet zo’n ramp als mijn geopende insuline een beetje warm wordt, maar insuline die ik pas over een paar maanden gebruik, moet wel koud blijven om de werking niet te verliezen.

FRIO-zakjes bleken niet te voldoen. Ze koelen niet genoeg en mogen niet in een afgesloten tas zitten. Daarom heb ik nu een koeltas gekocht die werkt op stroom en koelt tot vijftien graden onder de buitentemperatuur. Omdat ik natuurlijk niet non-stop stroom tot mijn beschikking heb, heb ik er een goede thermosfles bijgekocht. Zodra de insuline koel genoeg is en ik even geen stroom heb, stop in de insuline-ampullen in de thermosfles en de thermosfles in de koeltas. Daar blijven ze als het goed is een hele tijd koud.

Inmiddels heb ik deze methode een tijdje kunnen uitproberen tijdens onze rondreis door Jordanië. De koeltas wordt ongeveer negen graden als hij aanstaat, een prima temperatuur. Het is net een graad boven de aanbevolen temperatuur, maar daar kan ik (en mijn insuline hopelijk ook) wel mee leven. Zonder stroom wordt de koeltas snel warm, maar gelukkig doet de thermosfles dan zijn werk en blijft de insuline goed koud.

Lees ook: Diabetes en fruit: eet jij genoeg fruit?

Pompen, stripjes en sensors 

Tot zover het insulineverhaal. Maar met insuline alleen kom je er niet. Je hebt ook nog pompen, stripjes en tegenwoordig vergoedde Freestyle Libre-sensoren (yaay!) nodig. Toen ik de extra leveringen aan het verzamelen was, kwam ik erachter dat het onmogelijk was om voor een jaar alles mee te nemen. Het was gewoon te veel. Dan maar een keer op en neer naar Nederland? Die optie had ik al eerder overwogen. Dat zou alles gewoon net iets makkelijker maken. Het kwam dan ook best goed uit dat mijn beste vriendin ten huwelijk werd gevraagd en in oktober gaat trouwen. Daar wil ik natuurlijk wel bij zijn! Tegelijk is dat een ideaal moment om even naar Nederland te gaan en een nieuwe voorraad in te slaan. Zo hoef ik nog ‘maar’ voor acht maanden aan insuline mee te nemen, wat bij mij neerkomt op (ruim gerekend) zeventien ampullen.

Daarnaast heb ik een halfjaar voorraad aan pompen, stripjes en sensors meegekregen. Ik heb het geluk dat mijn schoonvader en schoonzusje ons na een halfjaar komen opzoeken en dat zij nieuwe pompen en sensors voor mij mee mogen nemen in het vliegtuig. Drie maanden later vlieg ik vervolgens zelf naar Nederland om weer voor een halfjaar aan spullen mee te nemen.

Februari Vertrek! Ik neem voor een halfjaar aan pompen, stripjes en sensors mee en acht maanden aan insuline.
Juli Schoonfamilie komt ons opzoeken en neemt voor drie maanden aan pompen, stripjes en sensors mee.
Oktober Terug naar Nederland om zes maanden aan insuline, pompen, stripjes en sensors in te slaan.

Een backpack vol 

Reizen met diabetes voorbereidingen TalithaDus daar zit ik nu, in een hostel in Jordanië. Met een backpack die tot driekwart vol zit met pompen, stripjes, sensoren en een koeltas vol met insuline. Het komt erop neer dat ik maar vijf outfits mee kon nemen voor acht maanden, maar dat moet dan maar. Ik ga gewoon als een halve zwerver door het leven ;). Maar ik heb het wel mooi voor elkaar gekregen om van februari 2019 tot ongeveer april 2020 te kunnen reizen met diabetes. Als alles goed gaat natuurlijk… Dat gaan we zien! Ik houd je op de hoogte.

Meer lezen?

Profielfoto TalithaTalitha Paauwe (1997) is altijd al bezig met gezonde voeding en sporten. Maar die wortels en appels begonnen te vervelen. En de taartjes en chocolade werden steeds aantrekkelijker. Daarom begon ze met het maken en delen van gezonde recepten die aan de behoefte van een zoetekauw voldoen. Lekker én gezond. In 2015 kreeg ze er een uitdaging bij: diabetes type 1. Nu deelt ze haar ervaring met diabetes en gezond leven op instagram @stayhappy.nl en haar website stayhappy.nl.

Reageer