print-image

Als klein meisje spaarde ik een deel van mijn zakgeld op in een boterbakje, om later naar de Canarische eilanden te kunnen reizen. Als student droomde ik ervan om te wonen in Nieuw-Zeeland. Mijn uiteindelijke droom werd om door het leven te gaan als digital nomad. Dit is iemand die reist en werkt op de plek waar hij of zij zich op dat moment bevindt. Deze droom wordt binnen drie weken werkelijkheid. Ik ga reizen met diabetes!

Lees ook: Samen met diabetes naar Barcelona

Waarom zou je een jaar gaan reizen? 

Toen ik als student bijna afgestudeerd was, hikte ik een beetje tegen ‘het burgerleven’ aan. Ik was nog maar 21 jaar en zag er tegenop om de rest van mijn leven te gaan werken. Tot mijn 70e, en misschien nog wel langer. En in Nederland moet je wel enigszins wat uren maken om een fatsoenlijk huis te kunnen kopen.

Met deze gedachte in mijn achterhoofd, begon ik te zoeken naar alternatieve leefstijlen. Leven in een tiny house om kosten te besparen, genoegen nemen met minder en beiden parttime werken óf in een land gaan wonen waar je vaste lasten veel minder hoog zijn.

Ik vond het allemaal wel interessant en zag er de voordelen wel van in. En uiteindelijk ontdekte ik de term digital nomad: als een nomade rondreizen en ondertussen werken. En als je nu eens reist in een land waar je levensonderhoud goedkoop is, hoef je ook niet zoveel te werken. De ideale oplossing! De gedachte om het niet te doen in verband met mijn diabetes, kwam geen seconde in mij op. Dus we zetten het plan voort.

Het plan

Omdat mijn vriend destijds een half jaar studievertraging had en ik daardoor eerder klaar was met studeren, besloten we om nog anderhalf jaar in Nederland te blijven. Zo konden we allebei nog een tijd werken en alvast een buffer opbouwen voor de reis. Ik vond gelijk na mijn studie werk en vertelde ze dat ik na anderhalf jaar weg zou gaan om te reizen.

Nog drie weken te gaan 

En dat anderhalf jaar is voorbij gevlogen. Ik ontdekte dat fulltime werken helemaal niet zo erg is als ik dacht en dat het burgerleven best leuk is. Ik heb het zo ontzettend naar mijn zin op mijn werk, dat ik het straks zelfs nog ga missen!

Maar ondertussen is onze reis gepland. Want het blijft kriebelen, het is voor ons de perfecte timing en als we het niet doen, zullen we alleen maar spijt krijgen. Waar onze plannen startten met drie landen in Zuidoost-Azië, zijn deze inmiddels uitgebreid tot een halve wereldreis van iets meer dan een jaar.

Een jaar lang reizen met diabetes 

Over drie weken is het zover. We starten ons leven als digital nomad: reizen en ondertussen zo’n 20 uur per week werken als ZZP’er. We starten in Jordanië, vliegen dan voor een korte periode naar India, blijven dan een maand in Sri Lanka, en duiken dan in de digital nomad community in Thailand. We vervolgen de reis in Nepal, Maleisië, Indonesië en hebben globale plannen om dan nog naar Australië, Nieuw Zeeland en misschien nog Zuid-Amerika of China te gaan.

Reizen met diabetes tattoo

Lees ook: Chronisch genieten in Berlijn

De Mount Everest aan regelwerk 

Een geweldig vooruitzicht, maar een berg aan zaken die geregeld moeten worden. En als je diabetes hebt, wordt dat een berg zo groot als de Mount Everest. Maar, ik laat me niet tegenhouden door mijn diabetes en zet mijn plannen voort! Ook al kost dat eindeloze telefoongesprekken, bezoeken aan de apotheek en geavanceerde planningen. Hopelijk is dat het straks allemaal waard. Ben je benieuwd hoe reizen met diabetes in zijn werk gaat? In mijn volgende blog neem ik je mee in het spinnenweb van het regelen van een wereldreis met diabetes. Stay tuned!

Meer lezen? 

Profielfoto Talitha Talitha Paauwe (1997) is altijd al bezig met gezonde voeding en sporten. Maar die wortels en appels begonnen te vervelen. En de taartjes en chocolade werden steeds aantrekkelijker. Daarom begon ze met het maken en delen van gezonde recepten die aan de behoefte van een zoetekauw voldoen. Lekker én gezond. In 2015 kreeg ze er een uitdaging bij: diabetes type 1. Nu deelt ze haar ervaring met diabetes en gezond leven op instagram @stayhappy.nl en haar website stayhappy.nl.

Reageer