print-image

Ik weet het, het is stom. Diabetes speelt al een grote rol in je leven en ja, zelfs bij het kopen van een huis heeft het invloed. Een huis kopen doe je natuurlijk niet binnen een dag, maar het kan zo zijn dat het hele traject door je grote vriend diabetes nog iets langer duurt. Hoe dan? Ik vertel je mijn ervaring.

Hypotheek

Heb je een mooi huis op het oog? Leuk! Misschien heb je het binnen, net als ik altijd doe, al helemaal in gedachten ingericht. Een mooie kleur op de muur, een paar nieuwe meubels erbij. Heerlijk om over weg te dromen.

Talitha_huis kopen met diabetesNatuurlijk moet je het huis ook kunnen betalen. De hoogte van je hypotheek kun je vaak online al berekenen aan de hand van je salaris. Denk daarbij ook aan de toekomst. Ik ken veel mensen die niet fulltime werken door hun diabetes. Mij gaat dat nu gelukkig prima af, maar als ik in de toekomst misschien kinderen krijg, wil ik wel minder gaan werken. Want fulltime werken, je diabetes managen én je kinderen verzorgen, lijkt mij best een hele klus. Let er bij het bepalen van de hoogte van de financiering dus op dat je je hypotheek ook in de toekomst kunt blijven betalen.

Lees ook: Reizen met diabetes – in Sri Lanka toen de coronacrisis uitbrak

Groter risico

Ben je tot een mooi bod gekomen en is het voorlopig koopcontract getekend? Dan kun je aan de slag met het regelen van de hypotheek. En dat is een hoop werk met veel, heel veel documenten. Veel hypotheekverstrekkers verplichten je om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Een overlijdensverzekering zorgt ervoor dat jouw partner de hypotheeklasten nog steeds kan dragen als jij overlijdt en daarmee jouw inkomen wegvalt. Indien je beide zorgt voor inkomen, wordt vaak aangeraden om voor beide een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Gezondheidsverklaring invullen

De premie van je overlijdensrisicoverzekering wordt mede bepaald door je gezondheid. Heel plat gezegd: heb je een ziekte of aandoening? Dan heb je een grote kans om vroegtijdig te overlijden en daarom betaal je soms een hogere premie. Om die premie te bepalen, vul je een gezondheidsverklaring in. Daarbij wordt ook gevraagd of je diabetes hebt. Geef je aan dat je diabetes type 1 hebt, dan volgen er meer vragen, afhankelijk van de verzekeringsmaatschappij die je kiest. Bij mij werd onder andere gevraagd naar mijn HbA1c, mijn gemiddelde waardes en naar het eiwitgehalte in mijn bloed. Na het invullen van de gezondheidsverklaring kreeg ik een paar dagen later een bericht dat er aanvullende gegevens nodig waren, omdat ik een chronische ziekte heb. Best logisch, vond ik. Op naar het volgende formulier dus. Om de verzekeringsmaatschappij toestemming te geven om contact op te nemen met je diabetesverpleegkundige, internist of huisarts, vul je een medische machtiging in. Met deze machtiging kunnen zij de gegevens die ze nodig hebben over je diabetes ophalen bij het ziekenhuis.

Betaal je extra premie als je diabetes type 1 hebt? 

Mijn arts stelde een brief op met meer gegevens over mijn diabetes. Daarin stond dat ik verder volledig gezond was, en wat mijn laatste HbA1c was. Vervolgens was het weer een paar dagen wachten. De verzekering ging het document bekijken en zou aan de hand daarvan de premie bepalen.

Ik was best benieuwd wat daaruit kwam. Ook al heb ik dan wel diabetes, verder ben ik zo gezond als het maar zijn kan. Ik sport veel, eet gezond, wat wil je nog meer? Helaas las ik wel verhalen over premies die soms 500% hoger waren door diabetes.

De hoogte van je premie is afhankelijk van de hoogte van het bedrag dat je wil verzekeren. De oorspronkelijke premie die ik zou betalen zonder diabetes was: € 6,26 per maand. De premie na mijn gezondheidscheck en dus mét diabetes, komt nu neer op € 14,42 per maand. Dat is dus ongeveer 230% meer dan Talitha zonder diabetes.

Redbull. McDonalds. Alcohol.

Interessant.Ik weet nog niet helemaal goed wat ik ervan moet vinden. Ergens snap ik het wel. Ik zal vast meer kans hebben op overlijden.

Talitha_huis kopen met diabetes

Maar mensen die hele dagen redbull drinken, wekelijks naar de McDonalds gaan en best wat alcohol lusten; hoe zit het daar dan mee? Dat kan natuurlijk moeilijk gecheckt worden en daarom betalen zij geen extra premie. Maar met een supergezonde leefstijl en diabetes doe je dat dus wel. Het is jammer, maar de waarheid.

Het drukt overigens de pret van ons nieuwe huis helemaal niet. Het is even een gedoe en wat extra geregel met het ziekenhuis, maar over een maand kunnen we dan naar ons nieuwe plekje verhuizen. Zin in!

Lees ook: Verhuizen met diabetes: dit zijn mijn ervaringen

Heb jij al een huis gekocht en merkte je daarbij ook invloed van je diabetes?

Meer lezen?

Profielfoto TalithaTalitha Paauwe (1997) is altijd al bezig met gezonde voeding en sporten. Maar die wortels en appels begonnen te vervelen. En de taartjes en chocolade werden steeds aantrekkelijker. Daarom begon ze met het maken en delen van gezonde recepten die aan de behoefte van een zoetekauw voldoen. Lekker én gezond. In 2015 kreeg ze er een uitdaging bij: diabetes type 1. Nu deelt ze haar ervaring met diabetes en gezond leven op instagram @stayhappy.nl en haar website stayhappy.nl.

4 Reacties

 • Stefanie schreef:

  Hey, ook in België moet je veel meer betalen voor je verzekering. Wat ik vervelend vond, was dat de dame van de bank zei dat het niet zo veel zou zijn of zelfs niets! Ik had/heb een normaal gewicht, doe aan sport, … Maar daar wordt idd. geen rekening mee gehouden. Resultaat: ik mag 200% meer betalen. De dame van de bank had het dus volledig mis! Ik vind het ook heel oneerlijk, was dus blij om jouw artikel te lezen en om te weten: je bent niet alleen met dit probleem. 😉

 • Kay schreef:

  Hi Talitha,

  Zou ik mogen vragen bij welke verzekeringsmaatschappij jij jouw OLV hebt afgesloten?
  Ik ben me momenteel ook aan het oriënteren en denk er zelfs aan om bij meerdere partijen een uitvraag te doen.

  • Talitha schreef:

   Hi Kay,

   Ik heb hem afgesloten bij Nationale Nederlanden. Inderdaad slim om misschien bij meerdere partijen te kijken. Houd er dan wel rekening mee dat je dokter wss meerdere formulieren over jou in moet vullen dan 😉

Reageer