print-image

Het is tijd voor een Dilemma op dinsdag! Deze keer het dilemma: ga je liever helemaal naakt douchen zonder sensors en infuussetjes, of heb je liever een hele dag perfecte bloedsuikers? Lees snel verder!

‘Naakt’ douchen 

Myrthe op het strand - bloedsuikersGebruik jij net als ik een insulinepomp en een sensor? Dan ken je het probleem vast: je kan nooit écht naakt douchen. Onder de douche moet ik altijd opletten dat ik de sensor of pomp niet van mijn lichaam sla tijdens het wassen. Bovendien laat mijn sensor na tien dagen toch wel aardig los, dus wil ik hem niet te lang onder water houden. Dit zorgt ervoor dat ik toch enigszins gestructureerd te werk moet gaan onder de douche. Helemaal naakt douchen vind ik dan ook fantastisch. Wanneer ik op dezelfde dag mijn pomp en sensor moet vervangen, spring ik altijd nog even zonder pleisters op mijn lichaam onder de douche. Wat een vrijheid!

Lees ook: Koolhydraatarme recepten voor mensen met diabetes

Perfecte bloedsuikers

Wie wil er nu geen perfecte bloedsuikers? Hoewel het me vaak lukt om meer dan 85% van de dag mijn bloedsuikers tussen de lijntjes te houden, kost dat me wel veel energie. Ik ben veel met mijn diabetes bezig in mijn hoofd. Het even ‘loslaten’ kan dan ook niet, want dan schiet ik toch een stuk sneller omhoog óf duikt mijn bloedsuiker omlaag naar een hypo. Dit herkennen vast heel veel mensen.

Als ik een hele dag perfecte bloedsuikers zou hebben, zou ik er in ieder geval wel flink van profiteren. Ik zou een pizza eten, appelsap drinken zonder dat ik laag zit, een lekker gebakje eten bij de thee ’s avonds en genieten van een lekkere borrelplank, voordat ik naar bed ga. Doe ik dat anders nooit? Echt wel. Maar niet allemaal op één dag. En ook niet altijd met perfecte bloedsuikers. Dus kom maar door met zo’n dag met perfecte bloedsuikers!

Lees ook: Diabetes en fruit: eet jij genoeg fruit?

Mijn keuze

Als ik dan echt moet kiezen, kies ik voor het douchen zonder infuussetjes en sensors. Voor mij voelt dat toch echt als vrijheid. Een hele dag met perfecte bloedsuikers kan ik zelf ook wel voor elkaar boksen, maar dan zonder een hele dag ongezond eten. Een lekkere Hollandse stamppot waar mijn bloedsuikers goed op reageren, een theetje zonder gebak en een koolhydraatarme borrelplank voor het slapengaan vind ik ook prima. Dat is het naakt douchen voor mij helemaal waard!

Waar kies jij voor? Perfecte bloedsuikers of ‘naakt’ douchen? Laat het me weten in de comments!

Meer lezen?

Profielfoto Myrthe BarcelonaMyrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

Een reactie

  • René van Haarlem schreef:

    Toen ik in 2012 diabetes patiënt werd (na de verwijdering van mijn Pancras) is mijn leven drastisch veranderd.. mede doordat ik ook nog een hypo een hyper unawareness heb. Ik draag de Dexcom G6 en de mylife omnipod.
    Ik werd een gevangene van mijn lichaam ik wilde het perfect hebben een dat lukte ook ik had veel dagen dat ik 100% binnen de lijntjes bleef.
    Maar ik verloor veel gewicht leg daar bovenop chronische diarree en ik geen steeds minder lekker in mijn velletje zitten. Ik heb toen het strenge dieet over boord gegooid niet meer dat 100% tussen de lijntjes zitten. Na deze beslissing kan mijn gewicht weer op peil, heb ik geen last meer van diarree en zit ik weer lekker in mijn velletje. Gemiddeld zit ik nu tussen de 70 en 80% binnen mijn Streef bereik. Ik blij artsen blij iedereen blij vooral ik. En wat het naakt douchen betreft best lekker zonder al die toeters en bellen aan je lijf. Ik ga graag naar het strand de eerste keer voelde ik de ogen in mijn rug prikken nu ga ik de discussie aan met die mensen over het hoe en waarom..

Reageer