print-image

Zo op het eerste gezicht lijkt het misschien alsof je, als iemand met diabetes type 1, niet heel veel diabetesspulletjes nodig hebt. Je hebt tenslotte je insulinepomp of je insulinepen, eventueel een sensor, en een tasje waarin je waarschijnlijk een bloedglucosemeter en wat dextro met je meezeult. Maar wat er vaak vergeten wordt, is dat er nog veel meer nodig is, waar zelfs wat extra benodigde kastruimte en organisatie bij komt kijken.

Lees ook: Mijn favoriete diabetes webshops

organiseren van mijn diabetesspulletjes

Diabetesspulletjes organiseren

De spulletjes en de manier van organiseren verschillen natuurlijk heel erg per persoon. Zo heeft iemand die insuline spuit met een insulinepen andere voorraden dan iemand die een insulinepomp en een sensor gebruikt. Op dit moment val ik in de laatste categorie. Ik deel ik graag welke diabetesspulletjes ik nodig heb en hoe ik dat georganiseerd heb! In mijn woonkamer heb ik een handig ladekastje staan. Vijf van de negen lades hiervan zijn in gebruik voor mijn diabetesspulletjes. Het is dus niet heel verassend dat ik het kastje omgedoopt heb tot mijn ‘diabeteskastje’.

organiseren van mijn diabetesspulletjesInfusiesets en reservoirs 

De voor mij twee belangrijkste lades zijn die met daarin mijn infusiesets en reservoirs. Zonder die twee ‘bouwsteentjes’ heb ik namelijk niet zoveel aan mijn insulinepomp. Om deze bruikbaar te maken, heb ik een reservoir nodig waar de insuline ingaat, die ik vervolgens in de insulinepomp plaats. Maar ook heb ik een infusieset nodig, die zorgt voor de verbinding tussen de pomp en mijn lichaam.

organiseren van mijn diabetesspulletjesSensoren

De volgende lade is ook vrij essentieel voor mij. Daar zit namelijk alles in wat te maken heeft met mijn sensor. En ook daar komt meer bij kijken dan verwacht. Zo heb ik niet alleen de sensoren zelf op voorraad, maar heb ik ook een oplader voor de transmitter, een inserter waarmee ik de sensor kan plaatsen en de tape waarmee ik de sensor goed op zijn plek kan houden.

Alle overige spulletjes

En dan hebben we nog twee andere lades, met daarin alle overige spulletjes:

  • Lancetten voor mijn prikpen, die ik dagelijks meerdere keren gebruik om een druppeltje bloed uit mijn vinger te krijgen
  • Teststrips die ik in mijn bloedglucosemeter plaats om op basis van dat ene druppeltje bloed erachter te komen wat mijn bloedglucosewaarde is
  • Naaldjes voor een insulinepen, indien mijn insulinepomp er opeens mee ophoudt en ik over moet schakelen naar de insulinepen
  • Alcoholdoekjes om mijn huid mee te ontsmetten voordat ik een infusieset of sensor inbreng

Best wel een flinke lijst, toch?

organiseren van mijn diabetesspulletjes

Voor op reis

Ook heb ik nog wat meer ‘random’ spulletjes, zoals: een Frio diabetestasje, wat je kunt zien als een klein koeltasje voor het koel houden van insuline. En een travel bag waarin ik een fractie van deze voorraden mee kan nemen, voor als ik voor een wat langere tijd weg ben van huis.

Lees ook: Ik ga op reis en ik neem mee…

Welke diabetesspulletjes heb jij allemaal nodig en hoe heb jij dat georganiseerd? Laat het ons weten!

Over mij

Lauriëtte de RuiterLauriëtte de Ruiter werd op haar 24ste gediagnosticeerd met diabetes type 1. Op haar blog wishflower.nl schrijft ze over de leuke dingen in het leven, maar ook over een leven met diabetes en hoe zij daarmee omgaat.

Reageer