print-image

Diabetes en de liefde. Ooit maakte diabetes type 1 mij onzeker. Nu heb ik een fantastische vriend en ‘deel’ ik mijn diabetes met hem. Eerlijk is eerlijk, hij kan de hypo’s en hypers niet voelen. Maar hij neemt wel graag het praktische gedeelte van diabetes even over, bijvoorbeeld het bolussen en de koolhydraten tellen! In deze blog deel ik mijn ervaringen met diabetes type 1 en een relatie.

Zeven jaar geleden ging ik voor het eerst op een date. Ik was 16 jaar. Wat was ik nerveus! We zaten op een terras in het zonnetje en bestelden een verkoelend drankje met taart. Terwijl we gezellig aan het kletsen, eten en drinken waren, bedacht ik me dat ik wel moest gaan spuiten voor het koolhydraatrijke gebakje. Ging ik hem vertellen dat ik moest spuiten? Of liep ik even naar het toilet? Ik koos voor het laatste. Hij wist van mijn diabetes, maar om op een eerste date over spuiten en naalden te beginnen, leek mij toen geen goed idee.

Insuline op de tweede date

De date was een succes en er volgde een tweede date. Opnieuw was ik ontzettend nerveus. Zenuwen hebben trouwens ook geen goede invloed op mijn bloedsuiker… We keken een film bij hem thuis. Chips, borrelnootjes en andere koolhydraatrijke snacks kwamen op tafel. Deze keer besloot ik het wel eerlijk te zeggen: “Ik moet even insuline toedienen. Ik ben zo terug!” Ik kan niet beschrijven hoe zenuwachtig ik was voor zijn reactie. Maar hij zei: “Geen probleem, ik zet de film wel even op pauze.” Die zenuwen waren dus helemaal niet nodig.

Een lot uit de loterij

We bleven elkaar zien en kregen een relatie. Ontzettend leuk, maar ik vond het ook moeilijk. Ineens was er iemand die mij wilde ‘helpen’ met mijn diabetes. Iemand die het zo graag goed wilde begrijpen. Achteraf gezien mag ik mezelf gelukkig prijzen. Hij was een lot uit de loterij! Maar op dat moment wist ik niet hoe ik mijn diabetes moest ‘delen’. Ik hield het allemaal voor mezelf. Ik moest en zou het allemaal alleen regelen.

De mentale last delen 

Totdat het niet meer ging. Ik kreeg een diabetes burn-out. Ik was er zó klaar mee. Diabetes type 1 is niet alleen een fysieke, maar juist ook een mentale last. Mijn diabetes maakte mij ontzettend moe. Ik kon mijn hypo’s en hypers niet letterlijk delen met mijn vriend. Hij weet niet hoe het voelt. Ik begon in te zien dat ik de mentale last wél met hem kan delen. Ik probeerde erover te praten, nam hem mee naar ziekenhuisafspraken, ging hardop koolhydraten tellen en probeerde al zijn vragen zo goed mogelijk te beantwoorden. Het hielp hem om mijn leven met diabetes beter te begrijpen, en ik voelde me niet meer zo alleen.

Diabetes en samenwonen!

Nu, zeven jaar na onze eerste date, wonen we samen. Doordat ik mijn koolhydraten hardop telde, leerde Thomas hoe het moest. Ik leerde hem zelfs een bolus toe te dienen op mijn pomp. Als ik nu even klaar ben met mijn diabetes, bolust Thomas voor mij. Hij roept het aantal koolhydraten, ik zeg “akkoord!” en hij voert het in.

Doordat ik hem meenam naar ziekenhuisafspraken, leerde hij nog beter wat de impact van diabetes type 1 is op het dagelijkse leven. Na een van de eerste afspraken, zei hij: “Jeetje, ik kon de helft niet volgen. Wat een ingewikkelde dingen bespreken jullie!”. Nu praat hij mee alsof hij degene met diabetes is. Als ik een hypo heb, maar als ik het niet door heb en nog in de ontkenningsfase zit, weet hij heel subtiel aan te geven dat ik even moet prikken. Bij hypers geeft hij mij meteen een glas water aan. Ik vind het ontzettend fijn hoe Thomas mij helpt. Voor iedereen met diabetes is dit weer anders. Maar daarom is communicatie zo belangrijk!

Tips voor mijn jongere ik

Als ik de 16-jarige Myrthe tips mocht geven over diabetes en een relatie, dan zou dat zijn: communiceer en geef het tijd! Het is logisch dat iemand zonder diabetes het niet direct volledig zal begrijpen. Probeer open en eerlijk te zijn over je leven met diabetes.

En mijn tip aan alle (toekomstige) partners van een topper met diabetes: wees begripvol en geduldig. Begripvol voor de impact die diabetes type 1 op het dagelijkse leven heeft en geduldig met je partner die het misschien lastig vindt om er open over te zijn.

Wat zijn jouw ervaringen met diabetes en de liefde? Wil je ze delen in de comments?

 

Liefs,

Myrthe

 

Meer lezen?

Profielfoto Myrthe BarcelonaMyrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze deelt haar dagelijkse leven met diabetes op Instagram als @girl0ninsulin en vlogt op haar gelijknamige YouTube kanaal.

 

Reageer