print-image

 

‘Mama heeft diabetes’ is een (voorlees)boek voor kinderen vanaf een jaar of zes die een vader of moeder hebben met type 1 diabetes. Je kunt het voorlezen aan jongere basisschoolkinderen; oudere basisschoolkinderen kunnen het zelf lezen.

Mama, slaap je?

Het is een drukke zaterdag met ’s ochtends zwemles van een van de dochters en daarna boodschappen doen. Mijn man zou met de oudste dochter naar de manege, maar is druk bezig met het ophangen van een rek in de garage. Dus ik neem de drie meiden gauw mee in de auto en rijd naar de manege. Samen met de jongste dochters (vier en zes jaar) sta ik te kijken bij de buitenbak, waar de oudste (Marijke van negen) rondjes rijdt op een pony. Ik ben zo moe opeens, we gaan in het gras zitten. Marijke ziet mij daarna vanaf haar pony in het gras liggen en vraagt of ik slaap. Als ze me het volgende rondje nog ziet liggen, klimt ze van de pony en slaat alarm: “Mijn moeder heeft diabetes”. Ik lig in coma en merk er niks van dat de manege in rep en roer is.

Een van de aanwezige moeders is arts en zij belt een ambulance. Ik kom uiteindelijk weer bij bewustzijn door een glucose-injectie van een ambulancebroeder. Het eerste wat ik vraag is waar de kinderen zijn. Gelukkig heeft de manegehoudster hen heel vriendelijk opgevangen. Ze zitten in de kantine en eten een ijsje tegen de schrik. Mijn man is ook al in aantocht: hij komt na een telefoontje van de manege met vliegende vaart aanrijden. Later thuis lig ik op de bank bij te komen. De kinderen komen steeds even kijken hoe het gaat. Ze zijn erg geschrokken en we leggen hen zo goed mogelijk uit wat er gebeurd is.

Nog altijd in het geheugen gegrift

Dit voorval is inmiddels veertien jaar geleden, maar staat nog altijd in mijn geheugen gegrift. Wat maakten mijn kinderen veel mee van mijn diabetes. Keek ik een beetje vreemd uit mijn ogen of bewoog ik wat sloom, dan kwamen ze met een bekertje limonade of druivensuiker aan. Ik was dan ook meteen van de partij toen Willeke Mulder mij vroeg of ik een boek wilde schrijven voor kinderen met een ouder met diabetes. ‘Mama heeft diabetes’ is een kinderboek waarin twee kinderen van alles beleven. En als hun mama een hypo heeft, moeten ze haar soms helpen. In het boek staan ook korte stukjes informatie over diabetes. De prachtige tekeningen zijn van Andrea Kruis. ‘Mama heeft diabetes’ kan je kind helpen om jouw diabetes beter te begrijpen en te leren wat het kan doen als jij een lage bloedsuiker hebt en zelf niet meer in staat bent tot actie.

Ansje Bootsma

Ontstaan van het boek

Willeke Mulder heeft diabetes type 1 sinds haar 11e jaar. Als moeder van twee kinderen was ze op zoek naar een boek over kinderen die een vader of moeder met type 1 diabetes hebben. Zo’n boek bleek er in Nederland nog niet te zijn. Ze besloot zelf zo’n boek te gaan uitgeven. Willeke benaderde tekstschrijver Ansje Bootsma, ook moeder en diabeet type 1. Samen ontwikkelden ze het plan om het boek te maken.

Meer informatie over het boek en hoe je het kunt bestellen kun je vinden op: www.mamaheeftdiabetes.nl

Reageer