print-image

Ik herinner me mijn allereerste hypo nog. Ik was student en woonde op kamers. Midden in de nacht voelde ik me bibberig en had ik een enorme honger. Ik checkte mijn bloedsuiker en ja hoor: mijn eerste hypo. Ik ging naar de keuken en at vier boterhammen met pindakaas om dat enorme hongergevoel te stillen. Ondertussen droop het zweet van me af en trilden mijn handen als een 90-jarige.

Lees ook: Dit is hoe een nachtelijke hypo voor mij voelt

Na 5 jaar kan ik mijn hypo food beter doseren én heb ik ontdekt dat er meerdere hyposymptomen zijn dan alleen het bekende lijstje. We weten allemaal dat je van een hypo kunt gaat trillen en zweten, dat je honger krijgt en je slecht kunt concentreren. Maar ik herken een hypo soms eerder aan andere symptomen. Vier van mijn hyposymptomen vind je hieronder

Tintelende lippen

Als ik zit en rustig bezig ben, zoals tijdens het werken of het lezen van een boek, krijg ik soms tintelende lippen. Het lijkt een soort voorstadium van het hongergevoel, alsof mijn lippen smachten naar zoet. Inmiddels weet ik dat als ik tintelende lippen heb, ik waarschijnlijk een hypo heb of krijg. Het komt niet altijd voor, maar als het voorkomt is het één van de eerste dingen die ik opmerk.

Heel veel diabuddy’s geven aan dat ze ook een tintelende tong krijgen bij een hypo. Dat heb ik soms in combinatie met tintelende lippen.

Angstige gedachtes

Een ander hyposymptoom bij mij: ik heb een tijd lang opeens enge dromen gehad terwijl ik sliep. Ik vond dat heel raar, want ik had nooit nachtmerries. Maar na een aantal keer kwam ik erachter dat ik alleen maar nachtmerries kreeg als ik een lage bloedsuiker had.

De dromen gingen meestal over enge dingen, zoals ziektes, ongelukken en geliefden die overleden. Ik word er meestal niet echt vrolijk wakker van, maar gelukkig wórd ik er wel wakker van. Inmiddels weet ik dat ik na zo’n nare droom even mijn bloedsuiker moet checken, omdat ik waarschijnlijk laag zit.

Heel af en toe krijg ik ook de angstige gedachten als ik half slaap en half wakker ben. Een keer raakte ik half in paniek, omdat het zo echt leek en het me niet lukte om uit de droom te komen. Een rare ervaring.

Gelukkig heb ik dankzij het loopen nu veel minder vaak ‘s nachts een hypo en komen die enge dromen dus ook niet zo vaak meer voor.

Dorst

Ik vond het ook heel raar toen ik ontdekte dat ik vaak dorst kreeg bij een hypo. Normaal gesproken krijg je namelijk dorst bij een hoge bloedsuiker, maar ik krijg ook vaak dorst bij een hypo. Hoe dat zit weet ik niet, maar ik ken meerdere mensen met diabetes die dit symptoom herkennen.

Lees ook: Wat te doen bij een hypo? Mijn 5 favoriete hypo treats.

Onhandig zijn

Onhandig zijn heeft waarschijnlijk te maken met een slecht concentratievermogen bij een hypo. Als ik een lage bloedsuiker heb, loop ik tegen deurposten aan, knoei ik eten op mijn kleren en laat ik van alles vallen. Zelfs thee inschenken gaat dan geregeld mis. Ik kan dus beter maar even helemaal nietsdoen om te voorkomen dat ik een puinhoop van mijn huis én mezelf maak. 😉

Hyposymptomen die andere mensen met diabetes voelen

Ik vroeg op Instagram wat andere diabuddy’s voor gekke symptomen hadden bij een hypo. Een aantal kwam overeen met mijn lijstje, maar er zaten ook een paar andere tussen:

 • Overal om lachen
 • Dronken voelen
 • Niet recht kunnen lopen

Welke hyposymptomen heb jij die niet in het standaardlijstje staan? Laat het weten in de reacties.

Meer lezen?

Profielfoto TalithaTalitha Paauwe (1997) is altijd al bezig met gezonde voeding en sporten. Maar die wortels en appels begonnen te vervelen. En de taartjes en chocolade werden steeds aantrekkelijker. Daarom begon ze met het maken en delen van gezonde recepten die aan de behoefte van een zoetekauw voldoen. Lekker én gezond. In 2015 kreeg ze er een uitdaging bij: diabetes type 1. Nu deelt ze haar ervaring met diabetes en gezond leven op instagram @stayhappy.nl en haar website stayhappy.nl.

4 Reacties

 • Francis hupsch knibbeler schreef:

  Ik merk een hypo als ik erg moe wordt en dan ga zweten en duizeligheid krijg moet dan rustig naar de ijskast lopen en wat cervitam drinken dan is het meestal weer gauw over darna een boterham pakken

  • Francis,

   Zweten en duizeligheid komen bijna in alle lijstjes voor. Gaat juist om welke verschijnselen over het algemeen niét in de lijstjes voorkomen. Wat mij erg opvalt in de “hypo symptomen lijstjes” is dat er vaak ‘moe’ wordt genoemd, maar vaak geen ‘slaperigheid’. Dit terwijl in mijn beleving slaap toch vooral te maken heeft met veel geeuwen en moe met lichamelijke vermoeidheid, vermoeide spieren, etc. Eén van de eerste lage bloedsuiker symptomen is bij mij dan ook: beginnen met gapen. Het eerste wat ik me afvraag bij meerdere keren gapen is of ik tegen een hypoglykemie aanzit en zo ja, wat dat heeft veroorzaakt. Zo kan (veel) water drinken een oorzaak zijn of zelfs pure koffie. Iets wat je niet zo snel zou verwachten. Ook een te grote hoeveelheid insuline wat wordt aangemaakt, kan de bloedsuiker nét iets teveel verlagen, waardoor je in een hypo terechtkomt. Nou, daar ben je dan mooi klaar mee!

   Met vriendelijke groet,
   Robbert Haaksbergen

 • Elise schreef:

  Als ik onderweg ben naar een hypo dan moet ik heel erg plassen. Ik kan het dan ook vaak niet ophouden. Mijn lijf lijkt ook daar even last te hebben van spierzwakte door de hypo.

 • Boeit niet schreef:

  Mijn dochter (11) heeft hele nare dromen waar ze moeilijk uit komt. De droom is altijd het zelfde. Dat ze in een flatgebouw is en naar beneden stort.
  Heel eng om te zien dat ze wakker is en nog steeds apathisch in die nare droom zit. Vaak heeft ze dan al AA opof dextro maar dat duurt dan eeuwig voor het werkt. 🙏

Reageer