print-image

Waar draag jij je pomp en sensor het liefst? Stop je hem in je broekzak of bh? Plak je hem op je been of liever op je buik of arm? Draag je je diabetes gear zichtbaar of niet? Iedereen heeft zo zijn voorkeuren en redenen.

Ik heb vaker mensen met diabetes gesproken die het moeilijk vinden om hun diabetes te laten zien. Zij verstoppen hun pomp liever en laten hun sensor niet zien. Of ze gaan in een restaurant even naar de wc om insuline te spuiten. En dat snap ik ergens, want als diabeet krijg je nu eenmaal met vooroordelen te maken. Vragen als ‘Heb je te veel suiker gegeten?’ of ‘Moet je niet gewoon gezonder eten?’ zijn je vast niet onbekend. Door die vooroordelen schiet het ook wel eens door mij heen om dan maar even niets te laten zien, zodat mensen niet de verkeerde dingen over je denken, of er te makkelijk mee omgaan.

Toch kies ik er soms bewust voor om mijn diabetes gear zichtbaar te dragen. Waarom? Ik geef je 3 redenen.

Lees ook: een jaar reizen met diabetes #2: mijn voorbereidingen

1. Je steunt je diabuddies

Wist je dat je jouw diabuddies steunt, door te laten zien dat je diabetes hebt? Ik kwam er pas achter toen ik een berichtje van iemand op Instagram kreeg. Ze had mij zien lopen naar mijn werk in Den Bosch en op dat moment was mijn pomp goed zichtbaar op mijn been. Ze bedankte me hiervoor en vertelde me dat ze zich er enorm door gesteund voelde. Toen realiseerde ik me dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om het zichtbaar te dragen.

Een tijdje later werd ik weer door iemand aangesproken. Ook hij had mij met diabetes gear zien lopen. Hij vertelde mij dat hij ook diabetes heeft, maar dat aan niemand wil vertellen. Zijn collega’s wisten het niet en veel van zijn vrienden ook niet. Het ontroerde hem dat ik het zomaar aan iedereen laat zien en er open over ben. Hierdoor voelde het voor hem alsof hij ‘Niet meer alleen was in de dagelijkse strijd’, zoals hij het noemde.

En zo kreeg ik vaker van diabuddies te horen dat ze zich gesteund voelen, simpelweg door het feit dat mijn pomp of sensor zichtbaar is. Natuurlijk is het niet voor iedereen weggelegd. Je moet je er wel fijn bij voelen. Maar mocht dat zo zijn, weet dan dat je er ook anderen mee steunt!

 

2. Je geeft mensen zonder diabetes de kans om de waarheid te leren kennen 

Talitha diabetes gearHoe irritant sommige opmerkingen van mensen zonder diabetes ook kunnen zijn, je kunt het ze niet altijd kwalijk nemen. Want voordat ik diabetes had, dacht ik ook dat het gewoon een kwestie was van drie keer per dag spuiten. Dat je het als kind kreeg en er wel aan gewend zou raken. Veel mensen hebben geen idee wat diabetes echt inhoudt en dat je na moet denken bij alles wat je doet. Je bent er non-stop mee bezig en dat kan je nachten ruïneren en je energie opslurpen.

Maar wat als niemand het ze vertelt? Wat als ze nooit met iemand spreken die diabetes heeft? Dan zullen ze er ook nooit achterkomen en blijven de fabels in de wereld bestaan. Door te laten zien dat je diabetes hebt, kunnen mooie gesprekken ontstaan en geef je mensen zonder diabetes de kans om het ze beter te laten begrijpen. En daarmee maak je het voor jezelf ook weer makkelijker.

Lees ook: Moet je met diabetes niet gewoon elke dag hetzelfde eten?

3. Laat je diabuddies kennismaken met de diabetes community

Iets wat mij opviel, is dat veel diabuddies die ik ken van de online diabetes community het geen probleem vinden om hun diabetes gear zichtbaar te dragen. Vooral op Instagram zie je veel foto’s voorbijkomen waar pompen en sensors met trots gedragen worden.

Maar er zijn veel mensen die nog geen flauw benul hebben van deze online diabetes community. En dat terwijl het juist een plek is waar je veel steun vandaan kunt halen en waar je je niet alleen hoeft te voelen met je ziekte.

Door je pomp of sensor zichtbaar te dragen, ontstaan de leukste gesprekken, ontmoet je spontaan nieuwe diabuddies en kun je ze wijzen op het feit dat ze niet alleen zijn. Er staat een hele community voor je klaar die weet waar je mee omgaat!

Draag jij je diabetes gear ook zichtbaar? Laat het weten in de reacties.

Meer lezen?

Profielfoto TalithaTalitha Paauwe (1997) is altijd al bezig met gezonde voeding en sporten. Maar die wortels en appels begonnen te vervelen. En de taartjes en chocolade werden steeds aantrekkelijker. Daarom begon ze met het maken en delen van gezonde recepten die aan de behoefte van een zoetekauw voldoen. Lekker én gezond. In 2015 kreeg ze er een uitdaging bij: diabetes type 1. Nu deelt ze haar ervaring met diabetes en gezond leven op instagram @stayhappy.nl en haar website stayhappy.nl.

Reageer