Blog

30DC Week 1: Antonia de Groot

Week 1 – Eventjes kennismaken

Ik heb diabetes type 1 en heb een Paradigm pomp van Medtronic. Verder gebruik de glucose meter van Bayer, de Contour Next link. Voordat ik overstapte naar de pomp heb ik wel getwijfeld, achteraf gezien best zonde, had beter meteen kunnen overstappen op een pomp. Ik dacht altijd, dan zit je met zo’n kastje aan je lijf en voel ik me echt chronisch ziek. Dit terwijl ik een zo normaal mogelijk leven wil leiden met zo min mogelijk beperkingen. En natuurlijk moet je nog steeds zelf alles managen/sturen. Vind het ook vreselijk irritant als mensen aangeven, oh wat handig dus dat pompje doet alles voor je, euh, nou nee :). Aan de andere kant mensen proberen ook positief te zijn en op hun manier is het natuurlijk alleen maar goed bedoeld, ze weten echt niet beter 😉

Terug naar de pomp: ik hang hem aan mijn beha aan de voorkant, in het midden. Ideaal, zit op een plek zodat ik ook leuke (aansluitende) jurkjes en colbertjes aan kan en is ook beschermd, stoot nergens tegen aan en blijft nergens achter hangen. Dit is als vrouw toch wel een mooi voordeel aan de andere kant, dragen mannen wellicht minder snel aansluitende kleding :). En dan te bedenken dat ik deze tip kreeg van een mannelijke internist 😛

Verder is een pomp ideaal als je sport of een hypo of hyper hebt, je kunt ‘m uitzetten, aanpassen naar verschillende percentages, bv komende twee uur naar 20% basaal insulineniveau (basaal, de basis toediening 24 uur), heb je er ook geen omkijken maar naar. Doe ik vaak als ik intensieve week heb van sporten, dan stapelt de insuline gevoeligheid zich dusdanig op, dat het echt nodig is. Maar dit is natuurlijk voor iedereen weer anders, dit moet je zelf allemaal ontdekken. Ik heb er ongeveer twee jaar overgedaan (ook nadat ik verkeerd was ingesteld, dit was nog met pennen (snelwerkende insuline en 24uurs insuline). Conclusie neem je tijd om het goed uit te zoeken, heb je op termijn alleen maar meer profijt van!

Daarnaast maak ik sinds kort gebruik van de FastClix (prikapparaat) waarmee ik duidelijk veel minder pijn heb met prikken en ook minder diep hoef te prikken dan voorheen. Mooi bijkomend voordeel is dat door de, ik noem het maar tonnetjes, er ook veel minder afval is, wat ook weer bijdraagt aan het milieu wat toch ook nog eens een beter gevoel geeft.

Tot slot, de bloedglucose meter. Deze is ideaal, koppel je zo aan je computer met een USB, geen lastige draden of iets dergelijks, verder communiceert deze perfect en ook lekker snel met mijn pomp. Daarbij een handzaam formaatje (langwerpig en smal) past prima in een langwerpig etui. Kan ook allerlei overzichten uitprinten of doorsturen naar je behandelaar als je dit zou willen.

Nu dan ook echt begonnen met 30 dagen Challenge, helemaal leuk! Ook top dat ik gewoon mee mag doen terwijl ik een Medtronic pomp heb ?  Hoop dat anderen er ook wat aan hebben en ik ook van anderen en hun ervaringen kan leren. Ben zeker ook erg benieuwd hoe jullie een pomp ervaren!

3 reacties op “30DC Week 1: Antonia de Groot”

  1. Hallo Antonia. Ben al 41 jaar diabeet en heb bijna 4 jaar een pomp het is geweldig het is mijn vriendje. Volgend jaar neem ik de zelfde weer en dat is de Accu-Chek combo die bevalt mij prima, ja anderen heb ik ook niet gebruikt dus daar kan ik ook niet over mee praten. Wens jou heel veel succes met deze rubriek en veel sterkte met de diabetes. Groetes van: Y.D.

    • Hi Yneke, dank voor je wel! En wat goed om te horen dat de Accu-Chek combo prima bevalt. Ik mag over een half jaar ook weer een nieuwe pomp uitkiezen en persoonlijk hecht ik veel waarde aan gebruikerservaring en jouw ervaringen kan ik zeker goed gebruiken 🙂
      Verder wens ik jou ook veel sterkte met de diabetes! Groetjes Antonia

  2. ik heb type 2 heb diabetes vanaf m,n[ 40 jaar ] tussen haakjes ben nu 68 heb pillen en spuit hoe meer ik beweeg hoe beter m,n waarden maar soms denk ik barst maar met alles ,maar dan heb ik er dagen last van heb de laatste tijd wel veel pijn aan vingers en tenen ,ikzou graag weten of daar meer mensen last van hebben b,v,d?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mening

Hi! We horen graag wat je van deze website vindt. Mis je bijvoorbeeld nog informatie of heb je opmerkingen over de website? Stuur ons je feedback!


Gelieve dit veld leeg te laten.